Naslovnica Koronavirus Austrija uvodi ‘zeleni pasoš’ od 19. maja

Austrija uvodi ‘zeleni pasoš’ od 19. maja

Prva faza uvođenja elektronskog dokumenta bit će dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili ozdravljenju od korona virusa.

Vlada Austrije donijela je odluku o uvođenju “zelenog pasoša“ od 19. maja, a to će provesti u tri faze.

Prva faza uvođenja ovog elektronskog dokumenta koji treba omogućiti veće slobode tokom pandemije, bit će običan dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili ozdravljenju od korona virusa.

Dvije do tri sedmice kasnije dokument će biti nacionalno primjenjen uz QR kod, nakon čega se čeka na evropsko rješenje, prenosi Tanjug. Austrijski kancelar Sebastian Kurz, prilikom objave plana za popuštanje mjera, rekao je kako, po pitanju “zelenog pasoša“, koji treba vratiti i slobodu putovanja, Austrija ne želi čekati Evropsku uniju, već će ga od 19. maja nacionalno uvesti.

Međutim, njegova najava se najprije tiče elektronskog dokumenta koji će u Austriji osobama koje su vakcinisane, preležale korona virus ili se testirale omogućiti posjetu manifestacija, gastronomije i hotelima.

Koje su vakcine priznate?

U drugoj fazi Vlada želi da se dokazi o vakcinisanju, preležanom korona virusu i negativnom testu povežu s QR kodom, što bi uslijedilo početkom juna, pa bi se od tada moglo govoriti o austrijskom “zelenom pasošu“. Nakon što EU postigne dogovor o evropskoj varijanti tog pasoša, koji bi regulirao turizam tokom ljeta, Austrija će svoje rješenje prilagoditi zajedničkom.

Prema planu austrijske Vlade, osobe koje dobiju prvu dozu vakcine će nakon tri sedmice moći povratiti određene slobode. U drugim zemljama EU-a je taj rok, u aktuelnim razmišljanjima, kraći. Također, u EU je sporno i koje se vakcine smatraju pouzdanim, odnosno da li će biti prihvaćene i vakcine koje nije odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime