Naslovnica Koronavirus Federacija BiH namjerava proizvoditi rusku vakcinu

Federacija BiH namjerava proizvoditi rusku vakcinu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će pokušati u suradnji sa Veterinarskim fakultetom da započne s proizvodnjom ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V.

Navodno je federalna vlada već obavila određene aktivnosti u svrhu ostvarivanja ovog cilja. Vakcine bi trebao proizvoditi Veterinarski fakultet, a proizvodna tehnologija bi trebala biti kupljena u Njemačkoj.

Nadležni će od Rusije kupiti tzv “know how“, odnosno upute za proizvodnju vakcine. Ove informacije je ekipa klix.ba portala provjerila sa Mehmedom Smajlovićemdekanom Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

“Nemam komentar na tu informaciju. Tu informaciju morate tražiti od Vlade FBiH. Takve stvari ne smijemo objavljivati – ni da jeste, ni da nije. Sada zaista nemam komentar”, izjavio je Smajlović.

U međuvremenu, federalna vlada još uvijek ne uspijeva direktno nabaviti vakcine od proizvođača, ispočetka je pokušala nabaviti upravo vakcine Sputnik V, a kasnije i vakcine kineskog proizvođača. Trenutno se čeka okončanje započetog procesa za nabavku kineske vakcine, a takođe je pokrenuta procedura za nabavku Pfizer vakcine.

Federacija BiH trenutno nema dovoljan broj vakcina kako bi se sprovvela masovna imunizacija, a vakcine koje su pristigle putem COVAX mehanizma dovoljne su samo za zdravstvene radnike i onaj stariji dio populacije.

Radi podsjećanja, prva zemlja u regiji koja je osigurala proizvodnju vakcina je Srbija. Sputnik V će se proizvoditi na njihovom institutu za virusologiju, vakcine i serume. Proizvodnja vakcina u Srbiji će započeti 20. maja, a predsjednik Vučić tvrdi kako bi ove vakcine mogle biti u upotrebi već u junu mjesecu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime