Naslovnica Koronavirus Norveška će zbog nuspojava prestati koristiti dva cjepiva

Norveška će zbog nuspojava prestati koristiti dva cjepiva

NORVEŠKA bi trebala isključiti cjepiva protiv covida-19 proizvođača AstraZenece i Johnson & Johnsona iz svoga programa cijepljenja zbog rizika od štetnih nuspojava, objavilo je vladino povjerenstvo.

Oni koji dobrovoljno žele primiti jedno od ta dva cjepiva, trebaju imati mogućnost to učiniti, dodala je komisija.

Vlasti su 11. ožujka obustavile cijepljenje AstraZenecom nakon što je manji broj mlađih cijepljenih osoba hospitaliziran zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita, od kojih su neki kasnije umrli.

Blago povećane razine krvnih ugrušaka

Norveški Institut za javno zdravstvo rekao je 15. travnja da se u cijelosti treba obustaviti cijepljenje AstraZenecom, no vlada je umjesto toga zatražila daljnju istragu, uključujući i cjepiva J&J-a, koje bi se tek trebalo početi primjenjivati u zemlji.

“Vlada će to koristiti kao temelj za odluku, uz preporuke Instituta za javno zdravstvo o tome treba li koristiti ta cjepiva”, rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Bent Hoeie.

Istraživanje u Danskoj i Norveškoj otkrilo je blago povećane razine krvnih ugrušaka među ljudima koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece, uključujući i ugruške u mozgu, u usporedbi s očekivanim razinama u općoj populaciji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime