Naslovnica Koronavirus Američki FDA: Pfizer vakcine sigurne za djecu od šest mjeseci starosti

Američki FDA: Pfizer vakcine sigurne za djecu od šest mjeseci starosti

Američki FDA: Pfizer vakcine sigurne za djecu od šest mjeseci starosti
Američki FDA: Pfizer vakcine sigurne za djecu od šest mjeseci starosti

Recenzenti osoblja američke Uprave za hranu i lijekove u nedjelju su rekli da su vakcine protiv koronavirusa kompanije Pfizer-BioNTech efikasne i sigurne za upotrebu kod djece uzrasta od šest mjeseci do četiri godine starosti.

Kako prenosi Reuters, recenzenti FDA-e rekli su u dokumentima koji su objavljeni u nedjelju navečer da njihova procjena nije otkrila nikakve nove sigurnosne probleme vezane za upotrebu vakcine kod male djece.

FDA analiza podataka iz Pfizerovog testiranja objavljena je uoči sastanka njegovih vanjskih savjetnika 15. juna. Preporuke vanjskih savjetnika odredit će odluku FDA o vakcinama.

“Dostupni podaci podržavaju efikasnost Pfizer-BioNTech vakcine protiv koronavirusa primarne serije od tri doze u prevenciji covida u starosnoj grupi od 6 mjeseci do 4 godine”, navodi osoblje FDA u pregledu.

Rana analiza podataka iz vakcine Pfizer-BioNTech zasnovana na 10 simptomatskih slučajeva covida identifikovanih kada je soj koronavirusa Omicron bila dominantna, sugeriše efikasnost vakcine od 80,3 posto u starosnoj grupi ispod 5 godina.

Vakcine protiv koronavirusa za djecu mlađu od šest godina još uvijek nisu odobrene u većini dijelova svijeta. Ostaje nejasno koliko će roditelja vakcinisati svoju djecu jer je potražnja za vakcinacijom kod djece od pet do 11 godina mala.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena očekuje da će vakcinacija male djece početi ozbiljno već 21. juna ako FDA i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti odobre vakcine.

Vladini zvaničnici kažu da su prednarudžbe za upotrebu u grupi mlađoj od šest godina bile niske, ali se očekuje da će potražnja porasti kada vakcine dobiju odobrenje.

FDA je u petak objavila pregled osoblja Moderna Inc (MRNA.O) vakcine protiv COVID-19 u kojoj se navodi da su doze sigurne i efikasne za upotrebu kod djece uzrasta od 6 mjeseci do 17 godina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime