Naslovnica Koronavirus Vlada FBiH danas ublažava mjere?

Vlada FBiH danas ublažava mjere?

Vlada FBiH danas će održati sjednicu na kojoj će razmatrati epidemiološku situaciju i prijedlog ublažavanja mjera koji je uputio Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH.

Ukoliko Vlada danas usvoji prijedlog u FBiH će biti pomjerena zabrana kretanja stanovništva sa 21 na 22 sata do 5 sati ujutro. Posljednjih dana stabilizuje se epidemiološka situacija, a posebno je povoljna situacija u Kantonu Sarajevo gdje je došlo do značajnog smanjenja broja novozaraženih, ali i broja umrlih.

Vlada FBiH trebala bi na prijedlog federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića (HDZ BiH) razmatrati i novonastalu situaciju na KCUS-u nakon što je u srijedu 13 doktorica anesteziologa zatražilo prekid ugovora o radu. Riječ je o 13 potpisnica pisma o svim neregularnostima u vezi sa liječenjem Covid pacijenata, upotrebi respiratora uključujući i ACM 812 A koje je kupila Vlada FBiH, a nakon što se ništa nije promijenilo od njihovog obraćanja nadređenim odlučile su se na ovaj korak.

Mandić je jučer uputio pismo generalnoj direktorici Sebiji Izetbegović tražeći informacije o daljem radu KCUS-a, a u svom odgovoru ona ga uvjerava da ima dovoljan broj anesteziologa i specijalizanata te da nijedan proces neće biti narušen njihovim odlaskom.

Ona Mandića obavještava da se doktorice nikada lično njoj nisu obratile. Tokom jučerašnjeg dana nizale su se reakcije političkih stranaka, strukovnih sindikata, ljekara, klubova zastupnika u Federalnom parlamentu, zastupnika Skupštine KS koji su zabrinuti zbog novonastale situacije i velikog broja odliva kadrova u samo jednom danu iz najveće bolnice u BiH.

Upućeno je više zahtjeva za ostavkom ili hitnom smjenom direktorice Izetbegović i Upravnog odbora KCUS-a kojem je ionako istekao mandat, a Mandić im “privremeno produžio” dok se ne okonča procedura za nove članove. Vlada FBiH pred sobom ima veliku odgovornost da pokuša urediti stanje na KCUS-u usred pandemije koronavirusa u kojoj su u liječenju najtežih pacijenata neophodni anesteziolozi zbog upotrebe velikih količina kisika i respiratora.

Sigurno je da je odlazak ovih ljekara dodatno narušio povjerenje u zdravstveni sistem od kojeg građani FBiH ovise, a što se pokazalo i proteklih mjeseci najžešćeg pika pandemije kada je u ovoj bolnici u jednom trenutku bilo više od 600 pacijenata. Vlada FBiH trebala bi razmotriti i situaciju sa najavom Energoinvesta d.d. o obustavi snabdijevanja plinom zbog neplaćenih računa Gazprom exportu, a zbog trakavice koja već mjesecima traje na relaciji Energoinvest – BH Gas.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime