Naslovnica Lifestyle CINK – mineral plodnosti i vitalnosti, evo gdje ga sve ima

CINK – mineral plodnosti i vitalnosti, evo gdje ga sve ima

CINK

Od početka pandemije koronavirusa većina ljudi se nije interesovala za značaj i djelotvornost cinka u zdravlju čovjeka. Sada bi se reklo da većina njih zna da cink pomaže u borbi protiv virusnih infekcija i štiti imunitet organizma.

Cink je esencijalni mineral, ima ga u maloj količini u zemljinoj kori. U hrani ga najčešće nalazimo u namirnicama životinjskog, dok ga manje ima u namirnicama biljnog porijekla.

Veoma je bitan za funkcionisanje čitavog organizma, a kako ga organizam ne sintetiše, moramo ga unositi putem hrane i suplemenata, posebno u zimskom periodu, piše Oaza zdravlja.

Cink je djelotvoran u suzbijanju alergija, ublažavanju depresije, ima antivirusni i antibakterijski učinak, a njegova najvažnija funkcija je jačanje imuniteta.

Kada je riječ o namirnicama biljnog porekla naviše ga ima u pasulju, spanaću, boraniji, grašku, avokadu i jagodama.

Ovo su idealne namirnice ukoliko izbegavate hranu životinjskog porekla.

Kada su u pitanju namirnice životinjskog porijekla cinka najviše ima u ostrigama, telećoj i svinjskoj džigerici, konjskom mesu, žumancu i ribi.

Izuzetno je koristan za proizvodnju spermatozoida, potenciju i cjelokupno zdravlje prostate. Zbog toga ga zovu mineral plodnisti. Podstiče proizvodnju testosterona, zbog toga ga često sportaši redovno unose. Spada u grupu tzv “minerala i vitamina za mišiće”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime