Naslovnica Lifestyle Dan Ašure: Prilika da zaradimo dobro djelo i očistimo se od grijeha

Dan Ašure: Prilika da zaradimo dobro djelo i očistimo se od grijeha

0

Danas muslimani širom svijeta obilježavaju Dan Ašure, a tim povodom priprema se jelo koje sadrži od sedam do 77 sastojaka.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 10. dan mjeseca muharrema 1443. hidžretske godine u islamskoj tradiciji se naziva Dan Ašure ili Jevmu Ašura. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda je da se posti 9. i 10. muharrem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Kako stoji u predajama, Poslanik, a.s., je za vrijeme svoga boravka u Meki postio deseti dan muharrema. Nakon dolaska u Medinu našao je Jevreje kako poste Ašuru, pa je u tom smislu i sljedeća predaja koju prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu: “Došao je Poslanik, a.s., u Medinu i vidio je Jevreje kako poste Ašuru, pa je upitao: “Šta je ovo?” Rekli su: “Ovo je lijep dan, dan u kojem je spašen Musa, a.s., sa Benu Israelćanima, od njihova neprijatelja, pa ga je Musa postio.” Rekao je: “Meni je Musa bliži od vas!” – pa je postio i naredio drugima da poste, prenosi Buharija.

dan ašure
Danas muslimani širom svijeta obilježavaju Dan Ašure, a tim povodom priprema se jelo koje sadrži od sedam do 77 sastojaka.

Posteći dan Ašure i dan prije ili poslije mi slijedimo sunnet Poslanika a.s, piše Peporod.info.

Preporuka je Poslanika, a.s., da se pored desetog dana muharrema posti dan prije ili dan poslije, kao što stoji u hadisu: “Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa, r.a., da je Poslaniku, a.s., nakon što je postio i naredio ashabima da poste Ašuru rečeno: “O Allahov Poslaniče, to je dan koji obilježavaju Židovi i Kršćani!” Rekao je Poslanik, a.s.: “U narednoj godini ćemo inšallah postiti i deveti dan!” Pa on nije dočekao narednu godinu, jer je Poslanik, a.s., preselio te godine!”(Muslim)

Kada su ga pitali za Dan Ašure, Allahov Poslanik je rekao da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini: “Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!” (Muslim).

Iz Islamske zajednice navode da je Dan Ašure dobrim dijelom zastupljen među muslimanima, ali da njegovo obilježavanje mora biti u skladu sa Kur’anom i sunnetom.

Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima, običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju i kuhaju jedno posebno jelo koje se zove ašure, slično kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća i začina. Time se podsjećamo na dan kada je po predaji, Nuh, a.s., nakon potopa dao da se od ostatka namirnica pripremi jelo za preživjele. Širom muslimanskog svijeta pa i kod nas, ašura je poznata kao slatka smjesa od žitarica, zrnevlja, smjesa kuhana i jede se desetog dana muharema.

Deseti dan mjeseca muharrema je još poznat kao “Idul-enbija” (Bajram Božijih poslanika). Prema hadisu koji se prenosi od Ibn Abbasa, r.a. ima nekoliko značajnih događaja koji su se desili Božijim Poslanicima na ovaj dan.

dan ašure
Kada su ga pitali za Dan Ašure, Allahov Poslanik je rekao da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini: “Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!” (Muslim).

Musa a.s je uspio, sa Izraelićanima, prebaciti se preko Crvenog mora na Sinajsko poluostrvo i spasiti svoj narod od Faraonovog zuluma, Nuh a.s se sa vjernicima iskrcao na planinu Džudijj i tako se spasio od potopa, Junusa a.s je izbacio kit iz svojih čeljusti na obalu mora, Allah, dž.š. je stvorio Adema a.s. i oprostio mu grijeh počinjen u Džennetu, trgovačka karavana putujući za Egipat izvadila je Jusufa a.s iz bunara u koji su ga bacila braća iz zavidnosti, Isa a.s je rođen i podignut sa ovog svijeta, Ibrahim a.s. je toga dana spašen (od vatre u koju je bačen) također na taj dan mu je poklonjen ovan za kurban u zamjenu za sina Ismaila, ocu Jusufa a.s, Jakubu a.s povraćen je vid, izgubljen u plaču za sinom Jusufom, Ejjubu a.s je vraćeno zdravlje poslije dugogodišnje bolesti, Sulejman a.s je preuzeo vladavinu nad Izraelićanima.

– Pred nama je još jedna prilika da zaradimo dobro djelo i očistimo se od grijeha! Ne propustimo da postom, kao jednim od najiskrenijih ibadeta, ovih dana oživimo pritvrđeni sunnet našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da zaradimo hajr, da steknemo ljubav Allaha dž.š, da Mu se i na ovaj način približimo i da Mu iskažemo pokornost – poruka je povodom Ašure.

Život u Švedskoj: 15 nevjerovatnih činjenica o životu u ovoj zemlji

Prethodni članakTurković najavila podsticaje i stimulacije za one koji se vakcinišu: Evo o kakvim je stimulacijama riječ
Naredni članak“Uzrok četvrtog talasa korone su nevakcinisani građani”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime