Naslovnica Lifestyle Estetski hirurg otkrio: Ovi slavni muškarci imaju naučno savršena lica

Estetski hirurg otkrio: Ovi slavni muškarci imaju naučno savršena lica

0
Brad Pitt
Brad Pitt

Definicija savršenosti ne postoji, a naročito kada je riječ o ljepoti. No, još od davnina postoji “formula” kojom se može izračunati koliko je nečije lice idealno, a uz pomoć iste, saznali smo i koje slavne ličnosti nose titulu najproporcionalnijih lica.

Stari Grci pripisivali su ljepotu i privlačnost lica uz pojam zlatnog reza – matematičke konstante (Fi) koja približno iznosi 1,61 a koju su koristili mnogi umjetnici kako bi na svojim djelima, najčešće skulpturama i slikama, postigli ravnotežu i ljepotu.

Kako bi provjerio relevantnost ove formule danas, poznati estetski hirurg Julian De Silva, primijenio je istu nad slavnim muškarcima te podijelio njih deset koji se, sudeći po ovoj mjeri, smatraju najljepšim.

Mjereći proporcije lica (udaljenost i veličinu čela, očiju, nosa, usana i sl.) može se odrediti u kojoj je mjeri neko lijep.

Inače, ideja je da se osoba smatra “naučno ljepšom” ako su brojevi jedaki.

Sudeći po De Silvi, slavna muška osoba sa najsavršenijim licem te rezultatom od 92,15% je glumac Robert Pattinson, kojeg pamtimo po ulozi u sagi “Sumrak”.

Robert Pattinson
Robert Pattinson

“On je prvi u svim kategorijama zbog izraženih crta lica i divne isklesane vilice”, rekao je doktor.Na drugom mjestu našao se Henry Cavill sa omjerom ljepote 91,64%.

Bradley Cooper sa 91,8% zauzima treće mjesto, a odmah ispod njega sa 90,51% našla se jedna od najpoželjnijih holivudskih zvijezdi Brad Pitt
Nakon Pitta, uslijedili su George Clooney sa 89,91%, Hugh Jackman 89,64%, David Beckham sa 88,96%, Idris Elba sa 88,01%, Kanye West sa 87,94% te na posljednjem, desetom mjestu Ryan Gosling sa 87,48%.

Zlatni rez koristili su brojni umjetnici, a samo neki od njih su Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Salvador Dali i drugi.

Prethodni članakVijest o gašenju Instagrama i Facebooka pozdravili mnogi: Idite slobodno
Naredni članakIstraživanje pokazalo da gojaznost djece nije povezana s težinom majke u trudnoći

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime