Za fantastičnu poslasticu, bilo da su to kolači, torte ili neki drugi desert, često nije potrebno odvojiti tako mnogo vremena. Dokaz za to je su i ove čokoladne lazanje koje se veoma brzo i lako prave, a tako su ukusne. Prijatno!
Sastojci
- pakovanje čokoladnog keksa po izboru (preporuka Oreo)
- 6 kašika otopljenog putera
- 230 ml krem sira
- 30 grama šećera
- dvije kašike hladnog mlijeka
- 350 ml pavlake za šlag
- 2 pakovanja gotovog pudinga od čokolade
- 300 ml hladnog mlijeka
- 100 grama čokoladnih mrvica.
Čokoladne lazanje – priprema
Dno pleha premažite puterom. Čokoladni keks sameljite ili jednostavno izmrvite tako što ćete ga ubaciti u kesu i izlupati o radnu površinu. Dodajte istopljeni puter i mijesite dok se ne stvori kompaktna masa. Utisnite masu na dno pleha i ubacite u frižider da se stegne.
Za to vrijeme u dubljoj posudi umutite krem sir i dodajte dvije kašike mlijeka i 30 grama šećera. Miješajte dok se sve ne sjedini. Umutite polovinu pavlake za šlag i dodajte smjesi. Prelijte preko mrvljenog keksa i vratite u frižider na desetak minuta da se stegne.
U odvojenoj posudi puding pomiješajte sa 300 ml hladnog mlijeka i mutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Prelijte preko prethodnog fila sa šlagom pa ponovo vratite u frižider dok se puding ne ohladi. Na kraju premažite ostatkom šlaga, pospite čokoladnim mrvicama i poslužite hladne vaše čokoladne lazanje.
Više zanimljivih recepata potražite ovdje.