Naslovnica Lifestyle Gastro Ovo su 7 jednostavnih trikova uz pomoć kojih ćete postati pravi ROŠTILJ...

Ovo su 7 jednostavnih trikova uz pomoć kojih ćete postati pravi ROŠTILJ MAJSTOR

roštilj

PUT DO PRAVOG ROŠTILJ MAJSTORA

Roštilj majstor (poznat i kao BBQ Daddy) glavni je akter i zvijezda svakog okupljanja koje uključuje meso i roštiljanje. Muškarci shvataju ozbiljno ulogu grill majstora, a roštilju se prilazi s nevjerovatnom količinom koncentracije i ljubavi koju teško da će pokazati na nekom drugom polju.

Ukoliko imate želju da budete glavni kada je roštiljanje u pitanju, obratite pažnju na korisne savjete i počnite ih primjenjivat.

1. Baci svoju četkicu za roštilj, koristi luk

roštilj

Svaki iskusniji roštiljdžija zna dobro da četka za čišćenje grilla nije njegov prijatelj. Te četke mogu napraviti više štete nego koristi a mogu čak biti i opasne po vaše zdravlje. Čekinje se mogu otrgnuti i tako završiti u vašoj hrani, koja završava u vama a vi u hitnoj.

Neobična ali dosta bolja i sigurnija alternativa za čišćenje grilla je luk. Luk uklanja odlično masne naslage s roštilja zbog kombinacije vlage i kiselosti.

2. Podignite hot dog na jedan novi nivo

roštilj

Kada je u pitanju hot dog postoje samo dva ispravna načina za savršeno pripremljeni hot dog. Prvi način je da kobasice-hrenovke prokuhate a zatim ih bacite na grill.

Drugi način je spiralna metoda. Provucite štapić kroz sredinu hot doga a zatim ga po dužini zarežite na svakih par centimetara. Izvucite štapić i nakon toga pripremajte ga kao obično. Hrenovku možete puniti sirom ili chillijem po želji.

3. Koristi toplije i hladnije dijelove roštilja u svoju korist

via GIPHY

Ukoliko ste početnik u ovim vodama onda morate naučiti koristiti topliji i hladniji dio roštilja.

Na roštilju postoje vruće tačke, a to su ona mjesta koja najtoplije griju. Ova mjesta su najbolja za početak pripreme mesa, jer će dobro zapržiti svaku stranu. Nakon toga meso premjestite na hladniju stranu gdje ćete završiti roštiljanje bez da vam meso zagori.

Ukoliko ne znate kako prepoznati najtoplije tačke na roštilju, mi vam preporučujemo sljedeće: uzmite nekoliko kriški hljeba i stavite ih na roštilj. One kriške koje se budu pretvorile u spaljeni stost postavljene su na vruće tačke.

4. Za savršene odreske, sol ti je prijatelj

roštilj

Sol je definitivno neophodna da bi odrezak dobio najbolju verziju sebe. Sat vremena prije nego započnte sa roštiljanjem dobro nasolite odrezak.

Kroz nekih petnaest minuta primjetit ćete već kako sol izvlači vodu na površinu odreska. Proteini se razgrađuju, a odrezak će imati bolji okus. Meso dobro operite prije stavljanja na grill.

5. Pusti hranu da odmori

Nemojte odmah navaliti da žderete čim meso bude gotovo, radije ostavite meso da malo odmori. Ako se odrezak zareže odmah izgubit će se sokovi i tako se gubi na sočnosti.

6. Usavrši makar jedan jednostavan desert na žaru

roštilj

Ono što čini razliku između dobrog majstora roštilja i boga roštilja je desert. Postoji dosta poslastica koje se lako mogu napraviti na roštilju kao što je ananas na žaru preliven sladoledom od vanilije.

Međutim, ukoliko želite zadiviti ekipu a naročito žene  napravite im američku poslasticu- banana s’mores koji su jako jednostavni, a bolesno ukusni.

Banane narežite po dužini ali ne do kraja. Želite da koža banana drži sve sastojke tijekom kuhanja. Zatim gurnite tamnu čokoladu i marshmallows u prorez. Sve skupa smotajte u aluminijsku foliju i ostavite na grillu dok ne postane gnjecavo, trebalo bi oko 10 minuta.

7. Roštilj majstor nije samo kuhar- on je zvijezda!

roštilj

….i to treba znati pokazati. Bilo bi dobro da znate neki pobjednički ples ili npr žongliranje mesom prije ga bacite na grill. Slobodno oslobodite i pokažite još neki svoj talenat, pokažite da ste svestrana i zanimljiva osoba.

Bonus trik

Ukoliko ste ograničeni prostorom ili vremenskim prilikama i kada sve ukazuje na to da nema ništa od roštiljanja, vi možete spasiti situaciju.

Kupite sebi električni grill kojeg možete koristiti u udobnosti vašeg doma, na terasi ili balkonu, komšije će sigurno zavidjeti kada osjete miris pečenog mesa koji dopire do njih.

Prednost električnog grilla je očigledna, ne zahtijeva pripremu kao obimno čišćenje roštilja, čitav proces roštiljanja na električnom roštilju je uredniji a temperaturu možete podešavati tačno onoliko koliko želite, tako da uopšte ne morate obraćati pažnju na savjet broj 3 ranije u tekstu.

Mi vam preporučujemo švicarskog proizvođača Royalty Line , ime koje je dugo godina prepoznato među kupcima po svojim proizvodima vrhunske kvalitete.

roštilj

Royalty Line kompaktni električni roštilj ni u čemu ne zaostaje za velikim tradicionalnim roštiljima. Zahvaljujući površini s keramičkim premazom, roštilj je idealan za pripremu svih jela po vašem izboru. Više o ovom proizvodu možete pročitati ovdje.

 

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime