Naslovnica Lifestyle Hemoroidi – Uzroci nastanka, simptomi i lječenje

Hemoroidi – Uzroci nastanka, simptomi i lječenje

Hemoroidi - Uzroci nastanka, simptomi i lječenje
Hemoroidi - Uzroci nastanka, simptomi i lječenje

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi su otečene, ali normalno prisutne krvne žile u i oko anusa i donjeg dijela rektuma, koje su proširene pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama.

Hemoroidi predstavljaju bolne i neugodno otečene krvne žile u i oko anusa. Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji a različiti su i simptomi i liječenje. Ne radi se o opasnom ili životno ugrožavajućem stanju, ali ponekad hemoroidi mogu ozbiljno krvariti.

Hemoroidi su spušteni analni jastučići koje imamo od rođenja. Oni se nalaze ispod sluznice analnog kanala dva centrimetra od izlaza. Unutar jastučića je  splet arterija i vena koji je mišićnim i elastičnim nitima vezan za  stijenku analnog kanala.

Krvnih žila ima mnogo više nego što je potrebno za  prehranu tkiva, što znači da krv tu ima i drugu funkciju. Ta je funkcija punjenje i povećavanje analnih jastučića. Krv ne prolazi kroz tkivo već izravno iz arterija u vene.

Vene su specifično građene, s grozdastim proširenjima. Prije se vjerovalo da su takva grozdasta proširenja odgovorna za nastanak hemoroida pa su hemoroidi pogrešno proglašavani proširenim venama.

Takva pogrešna pretpostavka potiče još od Hipokrata, a zadržala se sve do današnjih dana pa se i dalje može naći u brojnim knjigama i na mnogim internetskim stranicama.

Danas znamo da su takva proširenja normalan dio analnih jastučića te da se ispunjavaju krvlju i tako povećavaju volumen jastučićima.

Tokom života ti se jastučići počinju spuštati prema izlazu analnog kanala te tako nastaju hemoroidi. Nažalost kod nekih ljudi to spuštanje počinje već u mladosti pa oni tegobe s hemoroidima počinju osjećati već u dvadesetim godinama.

Stepeni Hemoroida

Unutrašnji hemoroidi

Stepen bolesti označavaju stepen spuštanja analnih jastučića. Što su više jastučići spušteni to je veći stepen hemoroida. Unutrašnji hemoroidi rijetko uzrokuju bol jer je sluznica anusa gdje oni nastaju neosjetljiva na bol odnosno nema živčanih završetaka.

Hemoroidi prvog stepena

Hemoroidi prvog stepena su mali, početni hemoroidi koji ne ispadaju (prolabiraju) iz analnog kanala. Tegobe: povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež.

Hemoroidi drugog stepena

Pri napinajanju i nakon stolice hemoroidi ispadaju iz anusa, ali se spontano vraćaju unutra.

Tegobe: povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež i pečenje, osjećaj punoće u anusu, bolesnici mogu napipati čvorić na anusu koji se povuće.

Hemoroidi trećeg stepena

Stalno su vani, ali se mogu prstima vratiti nazad u analni kanal.

Tegobe: povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež i pečenje, osjećaj punoće u anusu, a također se javljaju “vanjski” hemoroidi u obliku kožnih privjesaka. Ponekad se primjećuje smeđi ili krvavi iscjedak na donjem vešu.

Hemoroidi četvrtog stepena

Stalno prolabirani hemoroidi se ne mogu ni prstima vratiti nazad u analni kanal.

Tegobe: stalna nelagoda i bol, česta krvarenja nevezana za stolicu, smeđi ili krvavi iscjedak na donjem vešu, što je sve obično praćeno velikim “vanjskim” hemoroidima.

Vanjski hemoroidi

Vanjski hemoroidi se mogu javiti u dva oblika akutni tromozirani hemoroidi i kožni nabori.

Akutni tromozirani hemoroidi

Neki ovo stanje zovu i akutna hemoroidalna kriza.

Stvara se ugrušak u hemoroidalnim venama veličine od nekoliko milimetara pa
do dva- tri centimetra. Rasteže se vrlo osjetljiva koža oko anusa što uzrokuje izrazitu bol, koja se još više pojačava dodatnim oticanjem okolnog tkiva. Velika nužda postaje herojski podvig. Bolesnici obično napipaju kvrgu koja se stvorila oko anusa.

Uzroci nastanka: dizanje teškog tereta (proljetni radovi i pospremanje, pomoć nepokretnom bolesniku), napinjanje pri tvrdoj stolici, navika čestog čitanja na zahodu, porođaj. Tromboziranim hemoroidima su skloni svi koji zbog posla mnogo sjede (policajci, vozači, piloti, informatičari) te se naglo aktiviraju težim fizičkim poslom.

Drugi oblik vanjskih hemoroida su kožni nabori (privjesci) oko anusa koji nastaju nakon akutnih tromboziranih hemoroida koji jako rastegnu kožu oko anusa.

Žene često navode da su im takvi vanjski hemoridi nastali tokom trudnoće i porođaja. Nisu bolni no uzrokuju poteškoće pri analnoj higijeni, a ukoliko bolesnicima jako smetaju zahtijevaju hirurško liječenje.

Uzroci nastanka hemoroida

I žene i muškarci su jednako skloni nastanku hemoroida što ukazuje da su mišićne i elastične niti jednako snažane u oba spola. Učestalost hemoroida povećava se s brojem godina, vjerojatno kako dolazi do slabljenja potpornih mišićnih i elastičnih niti.

Iako hemoroidni gen još nije otkriven, znamo da su hemoroidi u nekim porodicama češći. No, ne znamo je li to zbog hemoroidnog gena ili slične prehrane i načina života, koji pogoduju nastanku hemoroida.

Neki od čestih uzroka nastanka hemoroida su:

 • Trudnoća
 • Tvrda stolica
 • Posao i rekreacija (fizički rad, ali i zanimanja koja zahtijevaju dugotrajno sjedenje ili stajanje, povezani su s češćim nastankom hemoroida)
 • Udružene bolesti (postoje pouzdani podaci o tome da su hemoroidi češći kod bolesnika koji imaju herniju (kilu, bruh) ili spuštenu maternicu, jer je kod tih stanja vezivno tkivo slabije. Muškarci s povećanom prostatom ili suženim mokraćnim kanalima također češće dobivaju hemoride. Postoje brojni mitovi o bolestima koje su, navodno, povezane s većom učestalosti hemoroida, poput, recimo, proširenih vena na nogama, bolesti krvožilnog sustava, povišenog krvnog pritiska i ciroze jetre. No, to nije tačno.
 • Takvi bolesnici nemaju veću učestalost hemoroida. Bolesnici s cirozom mogu razviti povećane kolateralne vene oko anusa, ali to nisu hemoroidi)
 • Žurba prilikom defekacije – pretjerano naprezanje kako bi se što prije obavila stolica stvara pritisak na rektum
 • Proljev ili opstipacija (zatvor) – također mogu stvoriti pritisak na debelo crijevo i rektum
 • Dugotrajno sjedenje na toaletu – zbog neprirodnog položaja i dugotrajnog naprezanja
 • Slabljenje vezivnog tkiva anusa i rektuma – koje može biti uzrokovano starijom životnom dobi ili genetskom predispozicijom
 • Prehrana siromašna vlaknima – jer ona omekšavaju stolicu i olakšavaju probavu
 • Često podizanje teških predmeta

Tegobe koje mogu uzrokovati hemoroidi su: svrab, bol, pečenje, nelagoda, osjećaj punoće u anusu, iscjedke iz anusa koje možete pronaći na donjem vešu, krvarenje, ispadanje hemoroida, itd.

Metode lječenja

Postoji mnogo preventivnih mjera koje možemo poduzeti kako bi spriječili nastanak hemoroida ali i ako dođe do njihovog stvarajna, postoji i mnoštvo metoda za liječenje. Obzirom da postoji mnogo različitih metoda, znači da ni jedna nije dovoljno efikasna.

Preventivne mjere

Prevencija upale hemoroida postiže se zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Tjelesna aktivnost ubrzava metabolizam i rad crijeva, omekšava stolicu i olakšava njeno izbacivanje, pa se hemoroidi ne iritiraju niti dovode u stanje naprezanja. Prehrana puna vlakana, kakve nalazimo u voću i povrću, također će dovesti probavu u red i olakšati izbacivanje stolice.

Vrlo je važno redovito jesti dnevne obroke, uvijek u isto vrijeme u danu i piti dovoljno tekućine. Dugotrajno sjedenje također treba smanjiti na minimum, te je važno uvesti redovitu tjelovježbu. Ovime ćete pod kontrolom držati i svoju tjelesnu težinu, pa tako smanjiti još jedan rizik od hemoroida.

Ako već imate bolne hemoroide, iritaciju ćete smanjiti ako se nakon obavljanja velike nužde ne brišete WC papirom, već operete toplom vodom. Ako niste u mogućnosti oprati se, onda se obrišite vlažnim maramicama, pa tek onda papirom ili peškirom posušite rektalno područje.

U slučaju pojave hemoroida i neugodnih tegoba koje oni donose, postoji mnogo različitih načina na koje možete ih ublažiti. U tu svrhu možete koristiti maslinovo ulje, čaj od žalfije i razne kreme koje možete pronaći u lokalnim apotekama.

Jedna od krema koja dokazano učinkovito djeluje protiv hemoroida je krema Hemoroidistop. Hemoroidistop krema je u potpunosti napravljena od prirodnih, ljekovitih sastojaka i pomoći će vam da se riješite hemoroida i spriječite njihovo ponovno pojavljivanje.

Metode lječenja

Kad govorimo o liječenju, nehirurške metode ne liječe hemoroide, već ih samo zalječuju. Naime, proširene krvne žile zasad nije moguće smanjiti lijekovima i mastima, pogotovo ne tako da bi direktno djelovale samo na hemoroide, ali u većini slučajeva povoljno djeluju pogotovo u početnom stepenu hemoroidalnih tegoba.

Potpuno izlječenje garantuje jedino neka od hirurških tehnika. Ne postoji 100% uspješna i bezbolna tehnika; ne podnosimo svi podjednako bol, niti je svaka bolest ista.

Jedna od tehnika za liječenje hemoroida je I HAL (Hemoroidalna Arterijska Ligatura) uz pomoć posebne ultrazvučne rektalne sonde, uz dodatni popravak prolabiranih hemoroida (Rekto Analna Reparatura) ili (Transanalna Hemoroidalna Dearterilizacija).U svakom slučaju, za početak se treba odlučiti za pregled, a tek onda za pojedini zahvat.

Ambulantno se mogu liječiti unutrašnji hemoroidi prvog i drugog stepena, a ponekad i početni hemoroidi trećeg stepena. Najčešći ambulantni zahvati su podvezivanje hemoroida (Barron gumi ligature), infracrvena koagulacija (IC)  i sklerozacija (klasična i uz pomoć pjene). Ipak, hemoroidi trećeg stepena najčešće zahtijevaju operacijsko liječenje.

Operativno liječenje

HAL-RAR (THD) je već spomenuta hemoroidopeksija, dok je PPH (Procedure for Prolapse and Haemorrhoids stapled anopexy) operativni zahvat pri kojem se kružnim staplerom presijeca dio sluznice.

Kod klasične hemoroidektomije se u potpunosti izreže tkivo povećanih vanjskih i unutrašnjih hemoroida; nastala rana se zatim može ostaviti otvorena (Milligan Morgan operacija) ili se može zašiti (Fergusonova operacija). Postoperativna bol nakon klasične operacije hemoroida je jedna od najgorih.

Laserska hemoroidoplastika je najnovija metoda liječenja hemoroida kojom se koristi laserska energija za zatvaranje  hemoroidalnih arterija i čvorova iznutra, uz očuvanje sluznice i analnog sfinktera.

Rezultat je smanjivanje tkiva hemoroidalnog čvora, maksimalno očuvanje mišića i sluznice analnog kanala te obnova prirodne i anatomske strukture, što predstavlja veliku prednost u odnosu na klasične operacijske zahvate.

Oporavak je podnošljiviji jer, za razliku od klasičnih operacija, nema velikih rezova niti otvorenih rana, osim ako nije nešto dodatno rađeno. Postoperacijska bol znatno je manja i pacijenti se vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima nakon kratkog vremena.

Većinu zahvata je moguće učiniti u lokalnoj anesteziji, što se često radi u ordinacijama privatne medicine iz čisto praktičnih i ekonomskih razloga. Svakako je, ako je moguće, ozbiljnije zahvate raditi u pravoj anesteziji.

Sve informacije o terapijskom procesu informativne su naravi te ne mogu zamijeniti liječnički pregled, niti je preporučljivo na osnovu pisanih informacija samoinicijativno odrediti način liječenja. Dakle, ako su prisutni neki od navedenih simptoma, nije dobro odlagati specijalistički pregled.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime