Naslovnica Lifestyle I zimi je potrebna krema za sunčanje, ovo je razlog

I zimi je potrebna krema za sunčanje, ovo je razlog

I zimi je potrebna krema za sunčanje, ovo je razlog
I zimi je potrebna krema za sunčanje, ovo je razlog

Greška je preskakanje kreme za sunčanje tokom zime jer mislite da je sunce slabo, a uglavnom ga i ne vidite. Krema za sunčanje treba da bude dio vaše rutine u njezi kože bez obzira na vrijeme ili dob godine, savjetuju dermatolozi.

Bez obzira koliko gusti ti oblaci izgledaju zimi, do 80% sunčevih zraka i dalje može da prođe kroz njih. Postoje dvije vrste UV zraka koje utiču na vas, od kojih je jedan apsolutno i dalje veoma opasan tokom zime. UVA zraci su jaki tokom cijele godine, zato je koži potrebna zaštita.

Oštro zimsko vrijeme isušuje i opterećuje kožu što može dovesti do stvaranja bora pa je i zbog ovoga krema za sunčanje važan dio zimske njege. UV zraci oštećuju kolagen i elastin u koži, što dovodi do ubrzanja finih linija i bora.

Istraživači su uporedili starenje kože kod 900 muškaraca i žena iz Australije tokom četverogodišnjeg perioda. Otkrili su da oni koji su svakodnevno koristili kremu za sunčanje nisu imali vidljivo povećanje starenja kože. Sve u svemu, imali su 24% manje starenja od onih koji nisu nosili kremu za sunčanje.

UV zračenje se povećava za 5 posto sa svakih hiljadu stopa iznad nivoa mora. To znači da što je vaša nadmorska visina veća, to je veća izloženost štetnim UV zracima. Osim toga, snijeg reflektira i pojačava sunčevu svjetlost, što vas čini veoma podložnim opekotinama.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime