Naslovnica Lifestyle Fitness Koliko puta sedmično trebate vježbati da biste bili u formi

Koliko puta sedmično trebate vježbati da biste bili u formi

Koliko puta sedmično trebate vježbati da biste bili u formi
Koliko puta sedmično trebate vježbati da biste bili u formi

Iako ne postoji jedinstveno pravilo koliko je potrebno vježbati prije nego vidite konkretan napredak, fitness trener Tom Mans za Independent je pojasnio da vam trening tri puta sedmično u trajanju od sat vremena može donijeti željene rezultate.

Održavanje aktivnosti ključno je za očuvanje zdravlja, međutim, teško je znati koliko biste tačno trebali vježbati da biste postigli svoje fitness ciljeve, bilo da je to gubitak težine ili povećanje mišićne mase.

“Tip treninga koji radite na kraju zavisi od vaših sposobnosti, ciljeva, sviđanja i nesviđanja, raspoložive opreme, povreda koje imate i koliko vremena imate na raspolaganju”, objasnio je personalni trener Tom Mans za The Independent.

Iako ne postoji pristup koji bi odgovarao svima, postoje principi i smjernice koje možete slijediti i primijeniti u svom treningu kako biste osigurali da imate uravnotežen, efikasan, siguran i ugodan režim vježbanja.

Osim ako niste ljubitelj fitnesa, vjerovatno želite da provedete što manje vremena u teretani kako biste postigli svoje ciljeve. Međutim, Mans kaže da vam trening samo jednom ili dva puta sedmično neće dati više od niskog nivoa kondicije.

“Trebali biste trenirati najmanje tri puta sedmično ako želite da postignete svoje ciljeve u pogledu zdravlja i fitnessa u razumnom vremenskom periodu te da ostanete u formi i zdravi“, objašnjava Mans.

Trening četiri ili pet puta sedmično je idealan, ali većina ljudi smatra da je to neostvarivo zbog vremenskih ograničenja, pa Mans kaže da je najbolje ciljati na tri: “Ovo izlaže vaše tijelo dovoljno velikom stimulansu treninga tokom cijele sedmice, što tijelu omogućava da se prilagodi, ojača i da na kraju budete vitkiji i spremniji.”

Neki tvrde da možete postići efikasan trening za pola sata ako mudro koristite vrijeme, ali Mans vjeruje da ako želite da postignete pravi napredak, trebate vježbati od 45 minuta do sat vremena.

On preporučuje da odvojite 10 minuta za zagrijavanje i mobilizaciju tijela, 30-40 minuta za trening s tegovima i 5-10 minuta za hlađenje i istezanje.

Uz to, polusatni treninzi mogu biti korisni za kondicione sesije ili intervalne treninge.

Mans preporučuje jednodnevni odmor između sesija ako redovno dižete tegove. Ako ne date mišićima vremena da se oporave, preopteretit ćete zglobove i tetive koje bi mogle postati bolne – ili još gore, mogli biste uzrokovati povredu.

Međutim, u redu je trenirati s tegovima uzastopno ako svaki put trenirate različite dijelove tijela.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime