Naslovnica Novo Ovo su 10 najljepših ulica na svijetu – svaka priča svoju priču

Ovo su 10 najljepših ulica na svijetu – svaka priča svoju priču

10 najljepših ulica

Prilikom posjete nekom gradu, pogotovo ako sate i sate provedemo u njegovom razgledanju i ležernoj šetnji njegovim ulicama, kad-tad ćemo da naiđemo na neki svoj kutak.

Možda će to biti neki mali trg, topla četvrt ukrašena teglama cvijeća, ili, ipak, neka ulica gde će nam kroz glavu proći “ovdje bih mogao ili mogla da živim”.

U nastavku teksta slijedi mali izbor nekih od najšarmantnijih ulica na svijetu. Ovo su 10 najljepših ulica širom svijeta, da li bi ste živjeli u jednoj od njih?

Pretoria, Južnoafrička Republika

10 najljepših ulica
Ovo su 10 najljepših ulica na svijetu – svaka priča svoju priču

Ulice južnoafričke Pretorije krajem septembra, pa sve do novembra, poprime specifičnu ljubičastu boju, a sve zahvaljujući drvu pod imenom jakaranda, što znači da je šetnja ili vožnja pun pogodak. Inače, to drvo vuče porijeklo iz Brazila, a u Južnoafričkoj Republici prvo je zasađeno krajem 19. vijeka.

Setenil de las Bodegas, Španija

10 najljepših ulica
Ovo su 10 najljepših ulica na svijetu – svaka priča svoju priču

San Francisko, Kalifornija

Lombard Strit u San Francisku je definitivno jedan od simbola tog živopisnog grada i jedna od njegovih najposjećenijih atrakcija. Sama ulica završena je 1922. godine, a njen dizajn imao je vrlo pragmatičnu svrhu – da uspori brzinu kojom se automobili voze niz nizbrdicu.

Teheran, Iran

U izbor najupečatljivijih ulica na svijetu teško je ne uvrstiti ovu teheransku, čije je glavno obilježje poznati tunel Tohid, koji sa svojih 3,2 kilometra predstavlja treći najduži tunel na Bliskom istoku. Ali, to nije sve. Prizoru dodatni šarm daju i obrisi Alborza u daljini i Teheranski toranj, najviša građevina u Iranu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by skyscraperz (@skyscraperz)

Burano, Italija

Ako tražite apsolutno šarenilo i veselje, ovaj gradić mogao bi da vam osvoji srce. Smješten na jednom od ostva u Venecijanskoj laguni, i on se, kao i sama Venecija, može pohvaliti prepoznatljivim kanalima, ali njegovo glavno oružje je ipak boja. Od Venecije je udaljen sedam kilometara, a broji manje od tri hiljade stanovnika.

Kjoto, Japan

Ako vas zanima savršen spoj prirode i civilizacije, oko dva kilometra dugačku ulicu koja pruža upravo to pronaći ćete u japanskom Kjotu. Ta ulica se zove Tetsugaku no michi, a njeno je glavno obilježje je boja koju diktiraju upravo godišnja doba. U proljeće, na primjer u aprilu, ulica je roze boje zahvaljujući cvjetanju trešanja.

Kolmar, Francuska

Francuski Kolmar, grad blizu granice sa Njemačkom, nerijetko nazivaju jednim od najšarmantnijih europskih gradova. Glavni razlog je njegov predivni stari grad, iščičkan upečatljivim građevinama sa elementima drva i jarkih boja. Ponekad ga, zbog kanala, nazivaju i “malom Venecijom”.

Već smo pisali o ovom prelijepom gradiću, pogledajte OVDJE.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Firoozeh (@firoozeh1982)

Jerez de la Frontera, Španija

Ovaj andaluzijski grad naširoko je poznat po dobrom vinu. Ali se njegovo obilježje ogleda i u nekim od njegovih ulica. Postoji ulica, koja se nalazi u istorijskom delu grada, doslovno govori da je tamo dobro vino pravilo. Naime, vinova loza raste uz fasade samih kuća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jerez con Solera (@jerezconsolera)

Lisabon, Portugal

Lavirint lisabonskih ulica doživljaj je sam za sebe, ali neizbježno je da će vas šetnja kad-tad odvesti do poznate atrakcije – Elevadora da Bica. Žičara, uska živopisna pješačka zona i pogled na rijeku Tagus – ta ulica ima doslovno sve za šetnju (ili vožnju) iz snova.

Recif, Brazil

10 najljepših ulica
Ovo su 10 najljepših ulica na svijetu – svaka priča svoju priču

Peti brazilski grad prema veličini Recif ima poseban adut u rukavu. Reč je o jednoj od njegovih ulica po imenu Rua do Bom Jesus, koju krase predivna zdanja i palme. Ulica ima i istorijsku težinu. Upravo je tamo u 15. veku izgrađena prva sinagoga u tom delu svijeta.

B92

 

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime