Naslovnica Lifestyle Treba li djecu štititi od poslova u kući?

Treba li djecu štititi od poslova u kući?

Treba li djecu štititi od poslova u kući?
Treba li djecu štititi od poslova u kući?

Istraživanje koje je počelo da se sprovodi prije 75 godina i još traje, otkriva da sreća i uspjeh u životu najviše zavise od dvije stvari – ljubavi i radne etike.

Roditelji ponekad prave grešku tako što štite djecu od poslova u kući, govoreći da su mala i da će se njima svakako baviti kada odrastu. Međutim, nauka pokazuje da je roditeljsko delegiranje obaveza od malih nogu i te kako dobro za razvoj ličnosti.

Iskustvo 724 ispitanika koji su postali izuzetno uspješni pokazalo je da je na njihov razvoj najviše utjecalo vaspitanje u duhu – „zasuci rukave i prioni na posao“.

Roditelji su im još dok su bili u nižim razredima osnovne škole zadavali da obavljaju kućne zadatke, pomagali su im u sređivanju kuće, uređivanju dvorišta, opravci automobila…

Tako su odmalena shvatili da moraju da rade da bi nešto postigli. Stručnjaci su na osnovu toga zaključili da je obaveza roditelja da usmjere svoju djecu ka poslu, koliko god mislili da će ih time mučiti ili im uskratiti vrijeme za igru. Ali, tako se spontano izgrađuju radne navike i njeguje radna etika, zbog koje im kasnije u životu neće biti teško da se posvete poslu i postignu uspjeh.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime