Naslovnica Lifestyle Fitness Vrtlarenje: Alternativni načini treninga za one koji mrze teretanu

Vrtlarenje: Alternativni načini treninga za one koji mrze teretanu

0
Vrtlarenje: Alternativni načini treninga za one koji mrze teretanu
Vrtlarenje: Alternativni načini treninga za one koji mrze teretanu

Kako mnogim ljudima trening u teretani nije najdraža opcija za održavanje kondicije, alternativne aktivnosti poput vrtlarenja, plesa oko šipke, klizanja i rolanja mogu donijeti iste rezultate kao i vježbe koje izvodite pod nadzorom trenera.

Neki ljudi jednostavno ne vole odlaske u teretanu ili dugo, dosadno trčanje, ali to ne znači da bi trebali u potpunosti odustati od vježbanja.

Postoji bezbroj načina za održavanje kondicije, bilo da se radi o isprobavanju novog sporta poput Netballa ili MMA, pohađanju profesionalnih časova plesa na šipki ili čak salse sa svojim partnerom.

Jednostavno rečeno, kretanje vašeg tijela je važno samo po sebi, a način na koji to odlučite obaviti u potpunosti će ovisiti o vašim interesima.

Tako svoju aktivnost možete nadomjestiti alternativnim oblicima fitnessa poput sljedećih:

Vrtlarenje

Brigom o cvijeću i vašoj okućnici možete utišati svoj um, a istovremeno svoje tijelo učiniti snažnijim. Kopanje, premještanje zemlje, nošenje teških kanti i vožnja kolica mogu se računati kao određeni oblik vježbe.

Istovremeno se možete povezati s prirodom dok provodite vrijeme u vašem vrtu i udišete svježi vazduh.

Još jedna od dobrobiti je što tokom vrtlarenja nemate pritisak pravilnog izvođenja vježbi, niti ste opterećeni da li vas neko posmatra ili nadgleda poput trenera.

Klizanje

Iako nije uvijek dostupno, teretanu bar tokom zimskih dana možete zamijeniti klizanjem.

Nekoliko sati klizanja nudi neke velike prednosti za poboljšanje ravnoteže, fleksibilnosti zglobova, mentalnog zdravlja, mišićne mase i motoričke koordinacije.

Osim toga, ako ne skačete i ne vrtite se, ovo je kardio aktivnost sa malim utjecajem koja odgovara svim uzrastima i mnogim uslovima.

Konzistentan napor dok koristite ruke za balansiranje, povećat će broj otkucaja srca, a procjenjuje se da je ova aktivnost slična hodanju uzbrdo ili laganom džogiranju.

Ples oko šipke

Ples oko šipke je uvijek zahtijevao isti nivo elegancije i vještine kao gimnastika i balet. Iako su ove prednosti neko vrijeme bile zanemarene, posljednjih godina su došle do izražaja jer su se veze s praksom iz striptiz kluba preselile u studio.

Ples na šipki je kompletan trening za tijelo. Čak i na početnom nivou, pokreti su dinamični i koriste više mišića odjednom.

Mnogi manevri zahtijevaju podizanje i zadržavanje vlastite tjelesne težine, tako da je idealan za izgradnju snage mišića leđa, bicepsa, tricepsa i podlaktica.

Rolanje

Prema Međunarodnoj asocijaciji za rolanje, ova aktivnost pokreće svaki mišić u vašem tijelu i može sagorjeti od 350 do 600 kalorija za sat vremena.

Rolanje je odličan primjer aerobne vježbe, koja pomaže vašem tijelu da bolje koristi i upravlja inzulinom. Rolanje jača srce i kosti, snižava nivo glukoze u krvi, ublažava stres i poboljšava nivo holesterola.

Kada se govori o zdravstvenim prednostima, ekvivalentno je džogiranju, a pomaže u razvoju snage i izgradnji mišića.

Prethodni članakMagnifico o uspjehu pjesme “Pukni zoro”: U nju nije uložen novac, nastala je prirodno
Naredni članakInstagram omogućio streamerima da dodaju moderatore

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime