Naslovnica Lifestyle Zdravlje Ovo su GRICKALICE zbog kojih se debljate

Ovo su GRICKALICE zbog kojih se debljate

Grickalice koje su rafinisane i bogate šećerima, sloima i aditiva su definitivno vaš najveći neprijatelj ukoliko želite da se riješite suvišnih kilograma. Pravilan i redovan način vježbanja je dobra strategija dokle god se držite pravilne ishrane i izbjegavate rafinisane proizvode.

Grickalice koje morate izbaciti iz prehrane ukoliko želite smršati su :

Čips

xPortal - Ovo su GRICKALICE zbog kojih se debljate

Čips je problematičan iz više razloga. Pored toga što izaziva ovisnost, jer ne možete pojesti samo jedan zalogaj, nego uzrokuje i značajno povećanje tjelesne mase, prema istraživanju s Harvarda. Ova grickalica bi trebala da bude na vašoj crnoj listi, odnosno da ju prekrižite ukoliko želite smršati. Pored toga jako loše utiče na vaše zdravlje, utiče na začepljenje krvnih sudova, dugotrajno konzumiranje čipsa povezano je sa povećanim rizikom od moždanog udara.

Čokolada

xPortal - Ovo su GRICKALICE zbog kojih se debljate

Nekoliko kockica tamne čokolade ponekad nije toliko strašno. No, ukoliko redovno konzumirate čokoladu, naročito mliječnu, to može ostaviti ozbiljne zdravstvene posljedice po vaš organizam.

Čokolada je veoma kalorična i prepuna bijelog šećera i emulgatora. Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da upravo čokolada ima najveću gustoću kalorija, što je direktno povezano sa debljanjem. Namirnice poput čokolade imaju visok glikemijski indeks, a da bi smršali morate konzumirati namirnice s niskim glikemijskim indeksom, koji vam omogućava dosta kontinuirane energije a malo kalorija.

Zaslađene pahuljice

grickalice

Pahuljice u obliku medvjedića, slova, loptica itd su rafinisane i veoma zaslađene, stoga ih ne biste nipošto trebali jesti za doručak. Umjesto toga, dan možete započeti integralnim žitaricama u zrnu s medom, one ne sadrže rafinisani bijeli šećer a bogate su vlaknima koja imaju ulogu da vas drže sitim.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Annals of Nutrition and Metabolism oni koji su za doručak konzumirali zobene pahuljice bili su duže siti, raspoloženiji i imali su više energije od skupine koja je konzumirala zaslađene rafinisane pahuljice.

Pereci

grickalice

Nekima se možda čini da su pereci bolja opcija od čipsa, no to u suštini nije baš tako. Pereci su prepuni soli, a prema istraživanju objavljenom u Journal of Nutrition sol zapravo zbunjuju biološke mehanizme u vašem organizmu koji vam govore kada ste siti. Ovo znači da kada jedete perece vjerovatno nećete imati mjeru, vjerovatno ćete ih pojest više nego što vam treba.

Voćni kompoti

grickalice

U pitanju je još jedna namirnica koja sadrži veoma visok sadržaj šećera. Pored uticaja na vašu debljinu, kompoti će uticati i na vaše raspoloženje i mentalno zdravlje. Studije pokazuju da je konzumiranje rafinisanog šećera u direktnoj vezi sa većom stopom depresije.

Više na temu zdravlja i ishrane čitajte ovdje.

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime