Naslovnica Lifestyle Zdravlje Morska voda i njene zdravstvene blagodati

Morska voda i njene zdravstvene blagodati

morska voda

Budući da je bogata mineralnim solima poput natrija i joda, morska voda djeluje antiseptički i umirujuće na kožu

Popis zdravstvenih blagodati morske vode gotovo je beskrajan. Morska voda je dobra za vaše raspoloženje i poboljšanje zdravlja. Šta sadrži morska voda? U prosjeku  sadrži 3,5 posto soli (natrijev hlorid). Drugim riječima, jedan litar vode sadrži 35 grama soli. Također, sadrži male količine magnezija, sulfata i kalcija.

Iako još uvijek nije naučno dokazana, talasoterapija (grč. thalassa = more) koristi morsku vodu i proizvode izrađene od morskih algi, morske soli, blata i morske vode za otklanjanje kožnih problema. Slana voda ima i mnoge druge iznenađujuće prednosti, piše Prvo zdravlje.

Morska voda čisti kožu
Budući da je bogata mineralnim solima poput natrija i joda, morska voda djeluje antiseptički i umirujuće na kožu. Mineralne soli udružuju se sa suncem kako bi pomogli regeneraciju kože. Kao rezultat, neke od kožnih promjena poput čira, lupusa, akni i psorijaze relativno lako se mogu izliječiti morskom vodom.

Jača imunološki sistem
Nakon kupanja u moru broj crvenih krvnih zrnaca povećava se između 5 i 20 posto, a broj bijelih krvnih zrnaca poveća se još i više. Morska voda je korisna za ljude s oslabljenim imunološkim sistemom, anemijom i visokom razinom šećera u krvi.

Usporava razvoj reumatizma
Morska voda u kombinaciji s vježbanjem izvrstan je tretman protiv bolova u kostima i mišićima, artritisa, problema s cirkulacijom i stanja nakon hirurških zahvata.

Smanjuje anksioznost
Budući da sadrži magnezij, morska voda vas može smiriti. Ljudima koji žive stresno savjetuje se da odu na plažu, ne samo zbog opuštajuće atmosfere, već i zbog umirujućih ljekovitih svojstava morske vode.

Poboljšava disanje
Ljudi koji pate od astme, jakog kašlja i drugih respiratornih problema trebali bi otići na plažu da udahnu povjetarac i okupaju se u moru. Slana voda pomaže u otklanjanju sluzi, toksina i drugih štetnih tvari iz gornjih dišnih puteva. Dostupna je i u vidu gotovih, pročišćenih i standardiziranih farmaceutskih preparata, od kojih su neki dodatno obogaćeni lizozimom.

Čisti debelo crijevo
Unošenje malih količina morske vode olakšava čišćenje debelog crijeva te olakšava detoksikaciju organizma, posebno kod djece.

Može pozitivno utjecati na spavanje
Budući da pomaže u normalizaciji krvnog pritiska i smanjuje napetost i simptome anksioznosti, dan na plaži pomoći će vam da bolje spavate i prirodno poboljšate raspoloženje.

SEOSKA VEČERA: Ovo je jedan od najzdravijih obroka na svijetu! (RECEPT)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime