Naslovnica Lifestyle Zdravlje Ljekar objasnio zašto nikada ne trebate uzimati paracetamol za mamurluk

Ljekar objasnio zašto nikada ne trebate uzimati paracetamol za mamurluk

paracetamol za mamurluk

Dr Karan Rangarjan podijelio je opasne razloge zbog kojih ne biste trebali da uzimate paracetamol za mamurluk odnosno liječenje mamurluka.

Poznati ljekar hirurg i predavač na Univerzitetu Sunderland, redovno dijeli svoje znanje na Tik-Toku kako bi edukovao ljude o medicini, razotkrio mitove i podelio tajne o životu ljekara u bolnicama.

U nedavnom video snimku otkrio je zašto nikada ne treba miješati paracetamol i alkohol – jer to može imati strašne posledice. Paracetamol je uobičajeno sredstvo protiv bolova koje se koristi za lečenje niza simptoma, uključujući glavobolju, migrenu, groznicu, bolove u telu.

Paracetamol može biti veoma opasan kada se pomiješa sa alkoholom

Međutim, miješanje dvije supstance može prouzrokovati ozbiljno oštećenje ćelija jetre. Doktor objašnjava da i paracetamol i alkohol proizvode “toksične proizvode” kada se razgrade u tijelu. Kada uzimate paracetamol, tijelo ga razgrađuje na razne hemikalije. Jedna od ovih hemikalija je otrovno jedinjenje koje može oštetiti ćelije jetre. Da bi sprečila ovu štetu, jetra proizvodi glutation za neutralizaciju ovog toksičnog jedinjenja.

paracetamol za mamurluk
Ljekar objasnio zašto nikada ne trebate uzimati paracetamol za mamurluk

Glutation takođe neutrališe acetaldehid, toksične produkte razgradnje alkohola. Ako pomiješate paracetamol i alkohol, jednostavno nije dovoljno glutationa da neutrališe toksične proizvode razlaganja alkohola i paracetamola. Dr Karan preporučuje uzimanje ibuprofena umesto paracetamola za liječenje glavobolje nastale uslijed mamurluka.

Konzumirali ste alkohol? Evo koliko treba alkoholu da napusti organizam

@dr.karanrNever do this! #WorkThisWay #learnontiktok #schoolwithdrkaran

♬ Runaway by Kanye Piano – Henry Cantu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime