Šta jede Novak Đoković pa je godinama u vrhu ?
Kinoa se naziva “zlatom Inka” i “kraljicom sjemenki”. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom.
Pored činjenice da je kinoa omogućila ljudima da ostanu živi čak i u vrijeme ratova, ova žitarica tijelu može da donese mnoge prednosti.
LUBENICA je pravi izvor zdravlja: 5 razloga zbog kojih trebate češće jesti lubenicu
Prednosti kinoe
Kinoa je odlična zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad crijeva.
Narodna medicina kinou još koristi i za liječenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.
ISHRANA ZA DUGOVJEČNOST: Ako želite da doživite duboku starost, hranite se OVAKO
Kinoa kao kulinarsko čudo
Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osjetićete punoću ukusa kakva se dobija samo kuhanjem mesa. Korisne osobine se manifestuju i u prisustvu vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje bijeli i crni luk, kao i ostali začini.
Recepti
Povrće sa kinoom
Potrebno je: 200 g kinoe, 200 karfiola, 200 g brokolija, 200 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1 čen bijelog luka, začini, so i biber. Priprema: Kinou kuhajte u vodi oko 15ak minuta. Karfiol, brokoli obarite. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i izrendanu šargarepu pa im dodajte karfiol i brokoli. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smjesi dodajte procijeđenu kinou, so, biber i začine.