Naslovnica Magazin Amerikanka htjela da postane muškarac, pa sad opet želi da bude žena

Amerikanka htjela da postane muškarac, pa sad opet želi da bude žena

Izašla je, kaže, sa svojom pričom u javnost kako bi podstakla druge ljude, koji se bore sa svojim rodnim identitetom, neka dobro razmisle prije promjene pola – je li to zaista ono što žele.

Isa Ismail (26) radi kao brijač u Detroitu u SAD i tu ništa ne bi bilo čudno da se u muškom tijelu ne krije žena. Sa 19 godina je prošla kroz transformaciju, objavila da je transrodna osoba i počela se uhodavati u ulogu muškarca.

Uzimala je hormone testosterona šest godina, što joj je promijenilo tijelo te je počela da liči na muškarca. Počele su da joj rastu dlake po licu, glas je postao grublji, mišići izraženiji, masnoća s bokova je nestala kao i menstruacija. Grudi je uklonila hirurški 2016. godine.

Ali, u februaru prošle godine crv sumnje se uvukao u nju – poželjela je ponovo da bude žena, nije se više osjećala ugodno u tijelu muškarca.

Pala je u depresiju pa krenula u ponovnu transformaciju, nazad u ženu. Prestala je da pije testosterone i sad čeka da poprimi ženstvenija obilježja.

Živjela je kao normalna, pomalo muškobanjasta djevojčica sve do 12 godina, a onda je tokom puberteta “procvjetala”. Postala je “hiper-ženstvena” i do 19 godine je radila sve što su radile i njene vršnjakinje – od zabavljanja s momcima do šminkanja.

Tada je prestala da bude zadovoljna ulogom žene pa je porodici saopštila da je transrodna osoba i krenula sa tranzicijom u muškarca. Sreća je kratko trajala. Počele su joj se po glavi motati misli o tome kako će morati uzimati hormonsku terapiju do kraja života.

– Nakon prvobitnog šoka, osjetila sam olakšanje, iako nikad od sebe nisam očekivala da ću se vratiti na staro –  rekla je.

Izašla je, kaže, sa svojom pričom u javnost kako bi podstakla druge ljude, koji se bore sa svojim rodnim identitetom, neka dobro razmisle prije promjene pola – je li to zaista ono što žele.

– Samo zato što hormoni nisu bili životni put za mene, ne znači da nisu za neku drugu osobu. Najbolji savjet koji vam mogu dati o tranziciji ili detranziciji je istinski slušati sebe i slijediti svoju intuiciju, srce, onaj osjećaj u svojoj nutrini. To će vam zaista pružiti sve znakove koji su vam potrebni. Želim pomoći transrodnim osobama da se osjećaju čvrstima u svom identitetu i, takođe, želim im pomoći da se osjećaju ugodno i sa propitivanjem svojeg identiteta – rekla je.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime