Naslovnica Magazin Disney bi mogao ostati bez prava na lik Mickeyja Mousea

Disney bi mogao ostati bez prava na lik Mickeyja Mousea

Disney bi mogao ostati bez prava na lik Mickeyja Mousea
Disney bi mogao ostati bez prava na lik Mickeyja Mousea

Disney bi uskoro mogao izgubiti ekskluzivna prava na neke od svojih omiljenih i prepoznatljivih likova, uključujući Mickeyja Mousea, figuru iz crtanog filma poznatu kao dugogodišnju maskotu brenda.

Animirani miš originalno je nastao 1. oktobra 1928. godine, a 2024. godine, gotovo 95 godina nakon nastanka, ući će u javnu domenu.

Prema američkom zakonu o autorskim pravima, 95 godina je vremenski period u kojem anonimno ili pseudoanonimno tijelo umjetničkog djela dobiva zaštitu.

Međutim, postoje ograničenja koja će se i dalje primjenjivati, unatoč isteku autorskih prava.

“Možete koristiti lik Mickeyja Mousea kakav je izvorno stvoren za stvaranje vlastitih priča o Mickeyju Mouseu ili priča s ovim likom”, objasnio je za britanski Guardian Daniel Mayeda, pomoćnik direktora Pravne klinike za dokumentarni film na Pravnom fakultetu Univerziteta Kalifornije.

“Ali ako to učinite na način da će ljudi misliti o Disneyju – što je vrlo vjerojatno jer su toliko dugo ulagali u ovaj lik – onda bi u teoriji Disney mogao reći da ste prekršili njihova autorska prava”, dodao je.

Prvo pojavljivanje Mickeya Mousea u crno-bijelom crtanom filmu Steamboat Willie postalo je pionir u animaciji, korištenjem sinhroniziranog zvuka – gdje su muzika i zvučni efekti korespondirali s pokretima na ekranu.

Od prvog pojavljivanja Mickeyja Mousea, on se transformirao tokom godina, ali će prava biti oduzeta samo za prvu iteraciju iz 1928., objasnio je Mayeda.

Premda će Disney i dalje zadržati svoja autorska prava na sve buduće varijacije u filmu ili umjetničkom djelu sve dok službeno ne dosegnu granicu od 95 godina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime