Naslovnica Magazin Kako je nastala antologijska pjesma “Šta bi dao da si na mom...

Kako je nastala antologijska pjesma “Šta bi dao da si na mom mjestu”

Kako je nastala antologijska pjesma
Kako je nastala antologijska pjesma "Šta bi dao da si na mom mjestu"

Duško Trifunović, pjesnik koji više nije s nama, napisao je antologijsku pjesmu “Šta bi dao da si na mom mjestu”. Jedne prilike se prisjetio i kako je ta pjesma nastala.

Pjesma se nalazi na drugom, istoimenom albumu Bijelog dugmeta i nastala je kao posveta tadašnjem pjevaču grupe Željku Bebeku. On je na tom albumu svirao bas gitaru, jer je basista Zoran Redžić povrijedio prst.

– Tu je drugi stih vrlo važan “Da te mrze, a da ti se dive”. Jednom smo sjedili u kafani “Park” kad sam ugledao Željka Bebeka kako prolazi.

Željko je sjajan umjetnik, ali je “štos” u tome što je bio mršav, imao je tanke nožice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. I ja znam da ga ne vole, govore “Ma što se pravi važan”. Ali, kad je ušao u kafanu, odjednom su se svi ozarili i tad sam shvatio njega mrze, ali mu se dive. Otišao sam kući i to napisao – ispričao je Trifunović, podsjeća Antena M.

Inače, autor ostalog materijala na albumu bio je Goran Bregović, a tiraž je prešao 200.000 primjeraka, pa je diskografska kuća Jugoton bila prisiljena da izmisli dijamantsku ploču.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime