Naslovnica Magazin Kako je nastala antologijska pjesma “Šta bi dao da si na mom...

Kako je nastala antologijska pjesma “Šta bi dao da si na mom mjestu”

0
Kako je nastala antologijska pjesma
Kako je nastala antologijska pjesma "Šta bi dao da si na mom mjestu"

Duško Trifunović, pjesnik koji više nije s nama, napisao je antologijsku pjesmu “Šta bi dao da si na mom mjestu”. Jedne prilike se prisjetio i kako je ta pjesma nastala.

Pjesma se nalazi na drugom, istoimenom albumu Bijelog dugmeta i nastala je kao posveta tadašnjem pjevaču grupe Željku Bebeku. On je na tom albumu svirao bas gitaru, jer je basista Zoran Redžić povrijedio prst.

– Tu je drugi stih vrlo važan “Da te mrze, a da ti se dive”. Jednom smo sjedili u kafani “Park” kad sam ugledao Željka Bebeka kako prolazi.

Željko je sjajan umjetnik, ali je “štos” u tome što je bio mršav, imao je tanke nožice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. I ja znam da ga ne vole, govore “Ma što se pravi važan”. Ali, kad je ušao u kafanu, odjednom su se svi ozarili i tad sam shvatio njega mrze, ali mu se dive. Otišao sam kući i to napisao – ispričao je Trifunović, podsjeća Antena M.

Inače, autor ostalog materijala na albumu bio je Goran Bregović, a tiraž je prešao 200.000 primjeraka, pa je diskografska kuća Jugoton bila prisiljena da izmisli dijamantsku ploču.

Prethodni članakBenzema ponovio Ronaldov nevjerovatan poduhvat, izabran i za igrača sedmice
Naredni članakOčekuje se tijesna utrka za predsjednika Francuske

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime