Naslovnica Magazin Magnifico o uspjehu pjesme “Pukni zoro”: U nju nije uložen novac, nastala...

Magnifico o uspjehu pjesme “Pukni zoro”: U nju nije uložen novac, nastala je prirodno

0
Magnifico o uspjehu pjesme
Magnifico o uspjehu pjesme "Pukni zoro": U nju nije uložen novac, nastala je prirodno

Slovenski muzičar Robert Pešut, poznatiji kao Magnifico, govorio je o uspjehu pjesme “Pukni zoro”, koja je stekla legendarni status.

Ovu pjesmu je napisao za film “Montevideo, Bog te video” režisera Dragana Bjelogrlića, koji je objavljen 2010. godine. Nije se nadao ovolikom uspjehu.”To je bilo nemoguće očekivati. Mene je majka pitala: ‘Pa sine, jesi ti zaista to napisao?’ To se prosto desilo. Ništa nisam uradio sem što sam napisao muziku za film. Ništa novca nije u nju uloženo i to mi govori da je pjesma nastala prirodno. Gledam na to kao da sam bacio sjeme i da se ono uhvatilo. Postala je veća od mene. Pjesma me zatajila”, kazao je Magnifico u razgovoru za RTS.

Međutim, pojedini ne znaju ili se pretvaraju da ne znaju da je ovu pjesmu napisao Magnifico te navode kako su je pjevali srpski vojnici u Prvom svjetskom ratu. Jedan od njih je i Milorad Dodik.

“Borenović kaže da sam puk'o, a ja sam pjevao ‘Pukni zoro’. To je divna pjesma koju su pjevali srpski vojnici na Kajmakčalanu prvi put u teškim borbama u kojima su se borili da se vrate na prostor Srbije, na Solunskom frontu. Divna pjesma koja ne vrijeđa nikoga, koja pjeva i opjevava ratnike koji se vraćaju iz rata, a ne koji idu u rat”, kazao je u oktobru na press konferenciji u Istočnom Sarajevu.

Magnifico je zatim na svojoj Facebook stranici objavio snimak kako začuđeno gleda spomenuti dio konferencije za medije. On je i ranije negirao ovu tvrdnju.

“Ja sam autor pjesme ‘Pukni zoro’ i čuo sam za tu urbanu legendu koja se stvorila oko nje. Ustvari, ima više urbanih legendi. Jedna je da je nastala u Prvom balkanskom ratu, a druga da je nastala u Prvom svjetskom ratu na Kajmakčalanu. To nas je zabavljalo. Pratiš uspjeh pjesme koja je izašla iz svojih okvira. Bila je napravljena za film pa je otišla u kafanu pa iz kafane svuda. To čovjek ne može da prati. To me i raduje i mnogo mi znači. U neku ruku je to jedino što autor poželi. Narod je tu pjesmu uzeo kao svoju i to je vrhunac autorstva“, izjavio je svojevremeno.

Prethodni članakRuska reality zvijezda rastrojena zbog zabrane Instagrama
Naredni članakVrtlarenje: Alternativni načini treninga za one koji mrze teretanu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime