Naslovnica Magazin OVO JE NAJBOGATIJI HRAM NA SVIJETU: Upoznajte svu njegovu raskoš

OVO JE NAJBOGATIJI HRAM NA SVIJETU: Upoznajte svu njegovu raskoš

hram

Poznat i kao Zlatna pagoda, najveći je, najupečatljiviji u Mjanmaru, zemlji prošaranoj hiljadama budističkih hramova, a takođe i najbogatiji hram na svijetu.

Nijedna posjeta Mjanmaru nije potpuna bez posjete 2.500 godina staroj pagodi Shwedagon, koja sadrži pramenove Budine kose i druge svete relikvije, prenosi 24sedam.rs.

Svaki centimetar zvonika visokog 326 stopa u središtu kompleksa hrama prekriven je zlatom. Ne zna koliko ga ima, ali se procjenjuje da je riječ o količini od šest do 60 tona.

hram

Navodi se da je donji dio kule pokriven sa 8.688 poluga od čvrstog zlata, a gornji sa još 13.153. Na vrhu kule je umetnuto 5.448 dijamanata, 2.317 rubina, safira i drugog dragog kamenja, 1.065 zlatnih zvona i jedan dijamant od 72 karata na samom vrhu.

Oko kule je prostrana mreža paviljona, zgrada, zlatnih tornjeva i uglova u kojima se nalaze na stotine statua Bude svih veličina i oblika, od kojih su mnoge prekrivene zlatom.

hram

Pagoda je stara više od 2.500 godina, što je čini najstarijom pagodom u Burmi. Istorijski dokazi sugerišu na to da je sagrađena oko 6. vijeka. Od tada je mnogo puta proširivana i obnavljana, a dodavane su i brojne manje građevine oko nje.

Prema legendi, dva brata trgovca srela su Budu u Indiji. Buda im je dao osam svojih dlaka i rekao da ih učvrste na istom mjestu na brdu u Okalapi gde su sahranjene mošti prethodne tri reinkarnacije Bude.

hram

Braća su se vratila u Okalapu i poklonila Budine relikvije svom kralju, koji je počeo da traži to mjesto. Poslije mnogo godina uzaludnog traženja, duh zvan Sularata odlučio je da pomogne kralju. Sjetio se mjesta na brdu Singutara gdje su mošti bile ugrađene. Na tom mjestu je izgrađena pagoda Shwedagon.

hram

Na svakom uglu osmougaone pagode nalazi se svetilište sa slikom Bude, po jedno za svaki dan u sedmici. Svako svetilište ima svoju planetu i životinjski znak povezan sa njom, u skladu sa istočnom astrologijom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime