Naslovnica Magazin Saudijska Arabija predstavila futuristički grad iz snova

Saudijska Arabija predstavila futuristički grad iz snova

0
Saudijska Arabija predstavila futuristički grad iz snova
Saudijska Arabija predstavila futuristički grad iz snova

Princ Saudijske Arabije, Mohamed bin Salman objavio je dizajn impozantnog futurističkog grada osmišljenog u okviru programa “Vision 2030” i projekta pod nazivom NEOM.

Riječ je o gradu nazvanom “The Line” (u prijevodu “Linija”), a kako je kazao prestolonasljednik, to je mjesto za one koji sanjaju o boljem sutra. Ističe da je ovaj futuristički grad primjer koji će u budućnosti slijediti urbane zajednice.

Futuristički grad će imati višeslojnu unutrašnju strukturu i 100% će koristiti obnovljivu energiju. Imat će vanjsku fasadu poput ogledala što ovaj grad čini prepoznatljivim već na prvi pogled.

Futuristički grad i njegove prednosti

“Ideja vertikalnog slojevitog postavljanja svih funkcija jednog grada daje ljudima mogućnost da se neometano kreću u tri dimenzije. To je koncept koji se zove urbanizam nulte gravitacije”, rekao je Mohamed bin Salman.Unutrašnjost grada je mješavina urbanizma i prirode. On je bez puteva i automobila što u potpunosti smanjuje emisiju CO2 u atmosferu i ovakva karakteristika The Line čini prvim ovakvim gradom. Umjesto puteva i saobraćajnica, imat će ulice izgrađene zajedno sa prirodom.

Površina ovog grada iznosit će 34 kvadratna kilometra što ga čini i jednim od najvećih gradova na svijetu u poređenju sa postojećim velikim gradovima. Kompleks će moći da primi devet miliona ljudi.

Ističe se da The Line, ovako kako je zamišljen, ispunjava svoj glavni cilj, a to je poboljšanje i očuvanje zdravlja budućih građana. Plan je stvoriti savršenu klimu za život u budućnosti sa ugodnim temperaturama tokom cijele godine.

Prethodni članakBivša menadžerica Toma Cruisea: Bio je opsjednut sobom
Naredni članakPjanić odigrao zapaženu partiju u duelu između Barcelone i Juventusa

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime