Naslovnica Magazin Film/TV “Top Gun: Maverick” tokom prvog vikenda zaradio 134 miliona dolara

“Top Gun: Maverick” tokom prvog vikenda zaradio 134 miliona dolara

"Top Gun: Maverick" tokom prvog vikenda zaradio 134 miliona dolara

Tom Cruise je možda izveo jednu od najnevjerovatnijih vratolomija u svojoj karijeri – natjerao je publiku da ide u kino zbog nečega što ne uključuje superheroje.

Film “Top Gun: Maverick” prvog vikenda prikazivanja prikupio je rekordnih 134 miliona dolara u 4.732 sjevernoamerička kina.

Očekuje se da će akcijska pustolovina Paramounta i Skydancea prikupiti 151 milion dolara do ponedjeljka.

Zahvaljujući blistavim recenzijama, ogromnim dozama nostalgije i vraćanju Cruisea u kokpit da izvodi prave zračne vratolomije kao pilot Pete “Maverick” Mitchell film obara sve rekorde gledanosti.

“Top Gun: Maverick” se tako našao na prvom mjestu s najvećom zaradom u Cruiseovoj 40-godišnjoj karijeri i njegov je prvi film koji je u prvom vikendu premašio 100 miliona dolara.

“Rat svjetova”, koji je 2005. godine ostvario 64 miliona dolara, prije ovoga je bio najprodavaniji Cruiseov prvi vikend.

Publika starija od 40 godina pokazala je veliko zanimanje, što je impresivno jer se ta demografska skupina najviše oklijevala vratiti u kina. Pozitivna usmena predaja o filmu trebala bi pomoći u dopiranju do mlađe publike, koja nije bila ni rođena kada je “Top Gun” prikazan prije 36 godina.

David A. Gross, koji vodi filmsku konzultantsku tvrtku Franchise Entertainment Research, nazvao je trodnevnu zaradu od filma “izvanrednom”.

“Izvorni materijal ostaje jak, izvedba je izvrsna, a Tom Cruise čini da sve radi besprijekorno dobro”, kaže.

Unatoč nebrojenim kašnjenjima (nastavak “Top Guna” trebao je biti prikazan u ljeto 2020. dok korona nije pokvarila te planove), Cruise je bio nepokolebljiv da “Maverick” neće slijediti stope filmova koji su zbog toga loše prihvaćeni kod publike.

Dvogodišnje čekanje se već isplatilo budući da je film ushićeno dočekan od strane gledatelja. Ima ocjenu 97% na Rotten Tomatoesu i “A+” CinemaScore.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime