Naslovnica Novo Budite se nervozni? Donosimo vam nekoliko savjeta psihologa kako da riješite problem

Budite se nervozni? Donosimo vam nekoliko savjeta psihologa kako da riješite problem

budite se nervozni

“Kad sam već ujutro pod stresom i neraspoložena, usredotočim se samo na jutarnju kavu, od mirisa do okusa i osjećaja tople šalice u rukama”, kaže psihologinja.

Sigurno ste se i sami više puta probudili s ‘teškim’ i negativnim mislima, osjećajući da vam ide na živce sve i svi oko vas, konstantno budite se nervozni. Takva su stresna jutra, kažu psiholozi, uobičajena pojava na koju ni oni sami nisu imuni, pa su opisali kako se s njima nose.

Vodite dnevnik

Stručnjak za dječju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford Jack Turban kaže da svoje slobodne dane počinje vođenjem dnevnika. Prvo ispisujem svoje dnevne zadatke, a onda zapišem neku mantru; kratku, pozitivnu frazu koju ću si ponavljati tijekom dana – rekao je Turban za Huff Post. Na kraju, kaže, dodaje popis stvari na kojima sam zahvalan i kojima se veseli, da svoj dan počne pozitivno.

Prošećite 

Ujutro kad se probudim, obično odmah psa vodim u kraću šetnju, od 10, 15 minuta, što je dovoljno za aktivni početak dana, rekla je docentica psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washingtonu Jessica Gold.

Uživajte u trenutku 

Kad se probudim pod stresom, dopuštam si da bez grižnje savjesti uživam u početku dana, kaže dječja i adolescentna psihijatrica u Općoj bolnici Massachusetts Neha Chaudhary, koja ujutro desetak minuta sjedi uživajući u trenutku. – Usredotočujem se samo na jutarnju kavu, od mirisa do okusa i osjećaja tople šalice u rukama – kaže Chaudhary.

Čitajte ili slušajte nešto inspirativno

Uključivanje u nešto pozitivno najbolji je lijek protiv stresa – rekla je docentica na Sveučilištu Michigan School of Public Health, Riana Elyse Anderson.

Dopustite si negativne osjećaje 

Kad se probudim pod stresom, bez osjećaja krivnje odgodim sve poslove, telefonske pozive i mejlove i dopustim si da neko vrijeme ništa ne radim ili se posvetim stvarima koje me vesele, kaže psihologinja iz Atlante Rebecca Leslie.

Večernji List

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime