Naslovnica Novo Budite se nervozni? Donosimo vam nekoliko savjeta psihologa kako da riješite problem

Budite se nervozni? Donosimo vam nekoliko savjeta psihologa kako da riješite problem

0
budite se nervozni

“Kad sam već ujutro pod stresom i neraspoložena, usredotočim se samo na jutarnju kavu, od mirisa do okusa i osjećaja tople šalice u rukama”, kaže psihologinja.

Sigurno ste se i sami više puta probudili s ‘teškim’ i negativnim mislima, osjećajući da vam ide na živce sve i svi oko vas, konstantno budite se nervozni. Takva su stresna jutra, kažu psiholozi, uobičajena pojava na koju ni oni sami nisu imuni, pa su opisali kako se s njima nose.

Vodite dnevnik

Stručnjak za dječju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford Jack Turban kaže da svoje slobodne dane počinje vođenjem dnevnika. Prvo ispisujem svoje dnevne zadatke, a onda zapišem neku mantru; kratku, pozitivnu frazu koju ću si ponavljati tijekom dana – rekao je Turban za Huff Post. Na kraju, kaže, dodaje popis stvari na kojima sam zahvalan i kojima se veseli, da svoj dan počne pozitivno.

Prošećite 

Ujutro kad se probudim, obično odmah psa vodim u kraću šetnju, od 10, 15 minuta, što je dovoljno za aktivni početak dana, rekla je docentica psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washingtonu Jessica Gold.

Uživajte u trenutku 

Kad se probudim pod stresom, dopuštam si da bez grižnje savjesti uživam u početku dana, kaže dječja i adolescentna psihijatrica u Općoj bolnici Massachusetts Neha Chaudhary, koja ujutro desetak minuta sjedi uživajući u trenutku. – Usredotočujem se samo na jutarnju kavu, od mirisa do okusa i osjećaja tople šalice u rukama – kaže Chaudhary.

Čitajte ili slušajte nešto inspirativno

Uključivanje u nešto pozitivno najbolji je lijek protiv stresa – rekla je docentica na Sveučilištu Michigan School of Public Health, Riana Elyse Anderson.

Dopustite si negativne osjećaje 

Kad se probudim pod stresom, bez osjećaja krivnje odgodim sve poslove, telefonske pozive i mejlove i dopustim si da neko vrijeme ništa ne radim ili se posvetim stvarima koje me vesele, kaže psihologinja iz Atlante Rebecca Leslie.

Večernji List

Prethodni članakHALILHODŽIĆ I MAROKANSKA REPREZENTACIJA SE PROBILI DO AERODROMA I POBJEGLI IZ RATOM POGOĐENE ZEMLJE
Naredni članakKlima ne može čekati kraj pandemije, a nema cjepiva protiv klimatske krize

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime