Naslovnica Magazin Zanimljivosti ČAŠA VINA DNEVNO: Nije baš toliko zdravo kao što mislite

ČAŠA VINA DNEVNO: Nije baš toliko zdravo kao što mislite

Jedna čaša vina dnevno za zdravlje je savjet kojeg smo svi do sad čuli, a navodno ga preporučuju kardiolozi u svrhu prevencije bolesti srca i krvnih sudova. No, da li je ova tvrdnja zaista ima naučno utemeljenje ili je apsolutna neistina i služi kao izgovor ljubiteljima alkohola ?

čaša vina

Prema mišljenju kardiologa, danas previše ljudi smatra da mala čaša vina ili piva dnevno ne ostavlja nikakve posljedice na organizam, čak štaviše, vjeruju da je u neku ruku i zdravo.

Konzumiranje alkohola, na svakodnevnoj bazi dovodi do značajnog povećanja rizika od razvoja fibrilacije atrija, poremećaja srčanog ritma, koji je, nakon ekstrasistolije najčešća srčana aritmija.

To je stanje koje kod pacijenta uzrokuje palpitacije, osjećaj nedostatka daha, bolove u prsima, omaglice, gubitke svijesti, no može biti i potpuno asimptomatsko pa se problem otkrije slučajno.

Ukoliko pogledamo podatke britanske Nacionalne zdravstvene službe, s ovim problemom se suočava sedam posto populacije starije od 65 godina.

Konzumiranje alkohola u malim količinama može izazvati dosta neugode u životu, a čak se dovodi u vezu s moždanim udarima.

Povećan rizik od razvoja srčane aritmije

Velika studija Centra za srce koji djeluje pri Sveučilišnoj bolnici Hamburg-Eppendorf, utvrdila je da čak i časa vina dnevno može da ostavi značajne posljedice po zdravlje vašeg srca. U sklopu ove studije obrađeni su podaci od oko 100.000 osoba koji su praćeni u toku 14 godina. Osobe su su imale zdravo srce i nisu patile od fibrilacije atrija.

xPortal - ČAŠA VINA DNEVNO: Nije baš toliko zdravo kao što mislite

Rezultati istraživanja su pokazali da se za 14 godina u 5800 osoba razvile takve srčane aritmije. Rizik je bio veći kako se povećavala količina redovito konzumiranog alkohola.

Ispostavilo se da jedna čaša vina ili piva dnevno, ili oko 12 grama alkohola povećava šanse za razvoj srčanih aritmija za 16 posto u poređenju s osobama koje nisu konzumirale alkohol. Kod osoba koje su na dnevnoj bazi konzumirale dvije čaše alkoholnog pića, rizik je skočio za 28 posto.

Autori studije napominju da povremeno konzumiranje jedne čašice alkohola nema trenutni rizik za zdravlje osobe.

Prvi simptomi fibrilacije atrija su palpitacije i ubrzani srčani rad. Takvim pacijentima se savjetuje potpuni prestanak konzumiranja alkohola.

Više na temu ishrane i zdravlja čitajte ovdje.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime