Naslovnica Magazin Zanimljivosti Kako podmladiti mozak? Ovih 5 aktivnosti preporučuju stručnjaci

Kako podmladiti mozak? Ovih 5 aktivnosti preporučuju stručnjaci

kako podmladiti mozak

Neuronaučnica dr. Caroline Leaff se bavila pitanjem kako podmladiti mozak, a odgovor je pronašla u određenim aktivnostima koje potpomažu razvoju mozga.

Dobra zagonetka podstiče gama aktivnost u mozgu što je izvrsno za kreativnost i održavanje mozga mladim. Takođe, čitanje je još jedna odlična aktivnost za vježbanje mozga.

Prema kognitivnoj neuronaučnici dr. Caroline Leaff, mozak je jedini organ u tijelu koji postaje sve bolji s godinama, ali potrebno ga je vježbati. Postoje aktivnosti koje ona preporučuje za očuvanje mladosti mozga.

Čitajte

kako podmladiti mozak
Kako podmladiti mozak: Čitajte

Čitanje je uopšteno nevjerovatan način za vježbanje uma i kreativnog razmišljanja. Ali, možete imati još dodatnih prednosti ako obratite pažnju na to kako čitate. „Moraćete da čitate sa entuzijazmom, da konzumirate i uživate ​​u riječima.

Umjesto da bez entuzijazma pročitate nekoliko stranica prije nego što odete u krevet jer ste čuli da je to dobro za vas, dopustite umu da uđe u drugi svijet. To stvara odličan protok krvi u mozgu i aktivira ravnotežu frekvencija u mozgu koje mogu da podstaknu zdravu neuroplastičnost“ objašnjava dr. Leaff. 

Rješavajte složene zagonetke sa drugima

kako podmladiti mozak
Kako podmladiti mozak: Rješavajte zagonetke

Dobra zagonetka podstiče gama aktivnost u mozgu što je izvrsno za kreativnost i održavanje mozga mladim, kaže dr. Leaff. Ipak, nisu samo zagonetke te koje mogu da podstaknu aktivnost mozga. Psihijatar i stručnjak za poremećaje mozga Daniel Amen rekao je da je stolni tenis najbolja igra za mozak.

Šetanje i sanjarenje

kako podmladiti mozak
Kako podmladiti mozak: Šetajte i sanjarite

Dr. Leaff kaže da će šetanje i sanjarenje uključiti 200 različitih dijelova mozga na kreativan i podsticajan način koji može da pomogne u održavanju mozga mladim.

Promijenite način na koji slušate muziku

Da, nešto tako jednostavno kao što je slušanje muzike može da poboljša mozak. Dr Leaff kaže da slušanje muzike, dopuštajući joj da vas „ponese“, može da ima regenerativni efeket na ukupni protok energije u mozgu.

Posmatrajte sebe i svoj uticaj na druge

To će uključiti različite frekvencije mozga, naročito alfa frekvenciju, kaže dr Lif. To vam može pomoći u identificiranju toksičnih obrazaca koji su vam potrebni za detoksikaciju, što zaista može da utiče na dob i zdravlje mozga.

Tuzlanski.ba

Ovo je najmanji bar na svijetu: Kako se provodi vrijeme u samo 3 kvadratna metra ?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime