Naslovnica Magazin Zanimljivosti Tajanstvena zajednica kanibala: Ko su AGORI?

Tajanstvena zajednica kanibala: Ko su AGORI?

Ovi ljudi jedu ljudsko meso. To je sve što neki trebaju znati o indijskoj sekti Aghor, čije bi pripadnike neko označio kao poremećene. Jedenje ljudskog mesa kao da im nije dovoljno pa mažu ljudski pepeo po cijelom tijelu.

Agori su mistična hindu sekta, a njeni pripadnici žive asketskim životom, odnosno, odriču se čulnih zadovoljstava kako bi postigli duhovni mir. Kako bi se oslobodili svake požude, strasti i srama, pripadnici ove sekte nose veoma malo odjeće.

xPortal - Tajanstvena zajednica kanibala: Ko su AGORI?

Naime, Agori su i kanibali, a uglavnom konzumiraju meso preminulih, pomoću čijih tijela uspostavljaju vezu sa božanskim. Iako obožavaju hinduističko božanstvo Šivu, prakse koje primjenjuje ova sekta smatraju se kontradiktornim hinduizmu.

Iako srodni kapaličkim podvižnicima srednjovekovnog Kašmira, kao i Kalamuhama, s kojima možda postoji historijska veza, Agori vode porijeklo od Babe Kinarama, isposnika za koju se navodi da je živio 150 godina i koji je umro tokom druge polovine 18. vijeka. Prema nekima je Avadhuta Gita bio osnivački adi guru tradicije Aghor.

xPortal - Tajanstvena zajednica kanibala: Ko su AGORI?

Agori žive među indijskim mjestima kremiranja gde kažu da obitavaju boginja Šiva i boginja Kali Ma i hrane se onim što drugi bacaju. Tijela se često kremiraju, a zatim rasuju u svetu rijeku Gang, ali neka tijela se odlažu bez kremiranja.

Kaže se da Agori sakupljaju te ostatke i koriste ih za svoje duhovno prosvjetljenje, noseći leševe, trošeći ih ili gradeći prepravke od njih. Pored gozbe ljudskim mesom, Agori takođe piju iz ljudskih lobanja i žvaću glave živim životinjama.

Agori vjeruju da uranjanjem u prakse koje društvo smatra tabuom ili uznemirujućim, postižu prosvjetljenje. Tokom godina, ove prakse uključuju meditaciju na vrh tijela, izvođenje seksualnih radnji na grobljima.

Monasi koriste kombinaciju marihuane, alkohola i meditacije kako bi im pomogla da dođu do “odvojenog stanja povišene svijesti” kako bi se približili bogu Šivi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime