Naslovnica Magazin Zanimljivosti ZDRAVLJE: 10 zanimljivosti o zdravlju koje trebate znati

ZDRAVLJE: 10 zanimljivosti o zdravlju koje trebate znati

Zdravlje je oduvijek bila svima zanimljiva tema, a danas vam donosimo neke zanimljivosti koje vjerovatno niste znali. Kako nam rastu nokti, zbog čega su muškarci zaboravniji od žena, kako na nas utiče miris zelenih jabuka…

Obzirom da živimo u vremenu kada smo bombardovani ogromnom količinom informacija, i zbog pojave velikog broja Wellness trendova i samoprozvanih “eksperata” za zdravlje, često nam je teško da povjerujemo u vjerodostojnost takvih informacija. No ukoliko se okrenete ka provjerenim istraživanjima i pouzdanim naučnim izvorima, mnogo lakše ćete razlučiti istinite informacije od dezinformacija. Usput se možete zabaviti i ponešto korisno naučiti.

Nauka potvrdila: Gladovanje utiče pozitivno na zdravlje, ali evo u kojim situacijama

1.Uriniranje u bazenu može loše uticati na vaše srce

Samo mokrenje u bazenu se smatra izuzetno nehigijenskom navikom, ali malo ko zna da može biti opasno za vaše srce. No, kombinacija urina i hlora može da stvori veoma opasno hemijsko jedinjenje. Xing-Fang Li je profesorica hemije koja ističe da kombinacija ova dva spoja može rezultirati stcaranjem cijanid-hlorida koji se klasifikuje kao bojni otrov, a jako je štetan  po srce i pluća.

Pored toga, nusprodukti koji se stvaraju nastajanjem cijanid-hlorida nazivaju se nitrozamini i oni oštećuju vašu DNK, to može pokrenuti razna kancerogena oboljenja.

2.Dišemo obično na jednu, umjesto na dvije nosnice

zdravlje

Vjerovatno o tome nikad niste dublje razmišljali, ali sigurno mislite da vaše nosnice rade paralelno i da obje istovremeno udišu zrak. Ostat ćete iznenađeni ako vam kažemo da to ponekad i nije baš tako. Zapravo većinu vremena prilikom disanja radi jedna nosnica, a zatim nakon nekoliko sati se odmara da bi druga nosnica radila i udisala vazduh. Još davne 1977. godine naučnici s Mayo klinike potvrdili su ovu tezu eksperimentom s velikim brojem ispitanika.

3.Jedite redovno jaja i poboljšajte reflekse

zdravlje

Ukoliko želite brže da reagujete u raznim situacijama možda biste trebali početi jesti jaja za doručak. Jaja sadrže aminokiselinu tirozin koja u organizmu potiče sintezu norepinefrina i dopamina, hemijska jedinjenja koja povećavaju osjećaj živosti i energiju tokom dana, a naročito poboljšavaju raspoloženje.

Istraživanje koje je obavljeno 2004. godine i objavljeno u časopisu Neuropsychologia dokazalo je da tirozin smanjuje vrijeme reakcije te poboljšava intelektualne sposobnosti, djelujući poput medicinskih stimulansa.

4.Muškarci više zaboravljaju od žena

Brojne studije koje su usmjerene na istraživanje sposobnosti pamćenja muškaraca i žena pokazale su da su muškarci zaboravniji od žena. Studija koja je rađena 2015. godine i objavljena u časopisu The Quarterly Journal of Experimental Psychology  postavila je hipotezu koja tvrdi da razlog treba tražiti u razlici strukture muškog i ženskog mozga. Dio mozga koji je zadužen za memoriju, odnosno hipokampus se vremenom brže smanjuje u volumenu kod muškaraca nego kod žena. Stoga, nemojte vašem dragom previše zamjeriti ako se ne sjeća nekog datuma ili nekih stvari s vašeg prvog spoja.

5.Na dominantnoj ruci brže rastu nokti

zdravlje

Američka akademija za dermatologiju)AAD tvrdi kako je noktima potrebno oko šest mjeseci da bi narasli od baze do vrha, dok noktima na nogama treba čak godinu dana. Međutim, postoje neki faktori koji mogu ubrzati rast noktiju. Istraživanja AAD govore u prilog tome da nokti na dominantnoj ruci rastu brže kao i na vežim prstima. Za vrijeme dana nokti brže rastu nego za vrijeme noći, kao i tokom ljetnog perioda.

6.Većina masnoća koje gubite napušta tijelo putem pluća

Nažlost duboko disanje vam neće pomoći da brže sagorite kalorije, ali da li ste znali da većina masti što izgubite eliminiše se putem pluća. Istraživanje iz 2014. godine koje je objavljeno u časopisu British Medical Journal  govori u prilog tome da se oko 85 posto masti pretvara u ugljični dioksid, koji zatim napušta tijelo kroz pluća. Ostatak se eliminiše putem znoja, urina, izmeta ili suza.

7.Fizički aktivne trudnice rađaju pametniju djecu

zdravlje

Inteligencija i zdravlje vašeg djeteta najvećim dijelom zavisi od genetike. Međutim, dobrim dijelom možete unaprijediti ili zakočiti mentalni razvoj vašeg djeteta. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Clinical and Experimental Neuropsychology pokazuje da su trudnice koje su vježbale barem tri puta tjedno po 20 minuta poboljšale moždani i općenito psihofizički razvoj djeteta.

8.Bolje ćete razumjeti pročitano štivo ukoliko čitate iz prave knjige umjesto sa ekrana pametnog telefona ili laptopa

zdravlje

Ukoliko ste odlučili poći na odmor sa nekom knjigom za čitanje kada vam bude dosadno, obavezno se opredijelite za pravu tiskanu knjigu, umjesto elektronske verzije. 2016. godine Sveučilište Dartmouth College sprovelo je ispitivanje gdje su usporedili razumijevanje štiva između studenata koji su čitali iz knjige i studenata koji su čitali e-verzije knjige. Studenti iz prve grupe bolje su uspijevali razumjeti apstraktne koncepte, dok su studenti iz druge grupe teže shvatali kompleksne ideje.

9. Miris jabuka oslobađa od klaustrofobije i čuva zdravlje

xPortal - ZDRAVLJE: 10 zanimljivosti o zdravlju koje trebate znati

Jedna jabuka na dan, tjera klaustrofobiju van! Alan Hirsch, stručnjak istraživačkog centra iz Čikaga Smell & Taste Treatment and Research Center  tvrdi da miris zelene jabuke može uticati na percepciju o prostoru, pa nam se tako može stvoriti osjećaj da je prostorija u kojoj se nalazima prostranija nego što jeste. 1995. godine Hirsch je sproveo eksperiment kojim je otkrio da krastavci imaju sličan efekat, dok miris roštilja ima potpuno suprotan efekat.

10.Žvakanje žvakaće gume može izoštriti fokus

Želite da se bolje koncentrišete na poslu? Počnite žvakati žvakaću gumu. Studija koja je sprovedena 2012. godine a objavljena u časopisu Nutritional Neuroscience pokazala je da žvakanje žvakaće gume povećava osjećaj budnosti i pozornosti. To je zato što se mozak stavlja u stanje pripravnosti svaki put kada je uključen pokret usta.

Više korisnih informacija o zdravlju čitajte ovdje.

 

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime