Naslovnica Magazin Zbogom Internet Explorer

Zbogom Internet Explorer

Zbogom Internet Explorer
Zbogom Internet Explorer

Kompanija Microsoft najavila je za danas povlačenje 27-godišnjeg Internet Explorera, najstarijeg web pretraživača ove kompanije.

Internet Explorer (IE) je pokrenut 1995. godine kao dodatni paket za Windows 95. Microsoft je kasnije omogućio aplikaciju besplatno kao dio paketa.

Skoro tri decenije star preglednik dostigao je vrhunac od 95% udjela u korištenju 2003. godine, međutim, IE nije mogao zadržati svoju poziciju, a njegova korisnička baza počela je drastično opadati jer su drugi konkurenti objavili nove pretraživače s boljim korisničkim interfejsom, bržim internetom i boljim performansama.

Internet Explorer se vremenom pretvorio u pretraživač koji se koristi za instaliranje drugih pretraživača.

“Budućnost Internet Explorer-a na Windows 10 leži u Microsoft Edge-u,” rekao je Sean Lyndersay, programski menadžer Microsoft Edgea.

Microsoft je prvi put najavio planove za ukidanje podrške za Internet Explorer 11 na Windows 10 i Microsoft 365 u augustu 2020. godine, a nakon te objave, kompanija je ukinula podršku za IE u Teams 30. novembra 2020. godine, kao i podršku za Internet Explorer u svim aplikacijama i uslugama Microsoft 365 17. augusta 2021. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime