Naslovnica Nauka & Tehnologija Hyundaijevi robotski psi će pomagati vatrogascima u New Yorku

Hyundaijevi robotski psi će pomagati vatrogascima u New Yorku

Hyundaijevi robotski psi će pomagati vatrogascima u New Yorku
Hyundaijevi robotski psi će pomagati vatrogascima u New Yorku

Hyundai je u proteklih nekoliko godina proširio svoj tehnološki biznis i izvan automobilske industrije, a jedan od primjera je robotski pas.

Hyundai vrijedno razvija svoju strategiju električnih automobila kojom će postati konkurencija električnim automobilima poput Teslinim, a jedan od aduta svakako je Ioniq 5. Ipak, u međuvremenu južnokorejska kompanija nalazi vremena i za razvoj letećeg taksija, kao i flote robotskih pasa koji mogu pomagati ljudima u procesima proizvodnje u KIA-inom postrojenju u Južnoj Koreji. Sada Hyundai ide korak dalje i šalje robotske pse u SAD kako bi pomagali vatrogascima.

Robotski pas, koji razvija kompanija Boston Dynamics, pridružit će se vatrogascima širom SAD-a u borbi protiv požara i u spašavanju ljudskih života. Međutim, vatrogascima nije novost korištenje robota jer to čine još od 2014. godine. Super Droid je razvila kompanija Catepilar, no on se nije pokazao dovoljno dobrim da savlada brojne izazove s kojim se suočavaju vatrogasci, uključujući rizične zadatke poput penjanja stepenicama i penjanja preko predmeta.

Hyundai razvija robotiku od 2018. godine

Hyundai razvija robotiku od 2018. godine, a prošle godine je kupio Boston Dynamics, kompaniju koja stoji iza nekih od najnaprednijih i najsposobnijih pomoćnih robota ikada proizvedenih. Među njima je svakako Atlas, humanoidni robot koji može izvoditi akrobatiku na nivou čovjeka. Proizvođači poput Forda također rade na robotskim asistentima te bi se oni trebali pokazati kao rastuća industrija u godinama koje dolaze.

New York Times piše da su Hyundai i Boston Dynamics potpisati ugovor s njujorškim vatrogascima za dva napredna robotska psa koji koštaju po 75.000 dolara. Ovi roboti sadrže termalne kamere koje pokrivaju 360 stepeni, mogu otvarati i zatvarati vrata, ali i savladavati teške terene.

Njujorška policija je naišla na otpor nakon što je pokušala koristiti iste robote prošle godine, Čini se da se ljudima ne sviđa ideja o robotskim psima koji “njuškaju” po njihovim naseljima. Korištenje ovih robota u slučajevima požara ili hitnim situacijama za spašavanje preživjelih moglo bi pomoći u promjeni percepcije javnosti.

U Bronxu je ranije ove godine u požaru stradalo 17 osoba, a smrtni slučajevi bi mogli biti spriječeni da su korišteni roboti. Međutim, zabrinutost za privatnost, nadzor i cybersigurnost još uvijek u fokusu, no korištenje robota u vatrogasne svrhe bi moglo prevagnuti na pozitivnu stranu i robote učiniti “neustrašivim herojima”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime