Naslovnica Nauka & Tehnologija Rocket Lab će pokušati “uhvatiti” raketu u zraku pomoću helikoptera

Rocket Lab će pokušati “uhvatiti” raketu u zraku pomoću helikoptera

0
Rocket Lab će pokušati
Rocket Lab će pokušati "uhvatiti" raketu u zraku pomoću helikoptera

Kompanija Rocket Lab razvija raketu Electron tako da je može više puta koristiti, a sada je otkrila detalje o sljedećem koraku svog programa.

Nakon 26. lansiranja rakete Electron, koje će biti obavljeno ovog mjeseca, kompanija Rocket Lab će pokušati uhvatiti prvu fazu rakete u zraku pomoću helikoptera.

Misija ima rok od 14 dana za lansiranje počevši od 19. aprila. Raketa Electron bi trebala poletjeti s rampe na Novom Zelandu te ponijeti satelite nekoliko kompanija.

Oko sat vremena prije lansiranja, helikopter će stići na poziciju oko 240 kilometara od obale. Dvije i po minute nakon lansiranja, prva i druga faza rakete će se odvojiti, a druga će ponijeti teret u orbitu. Prva faza će se spuštati nazad na Zemlju i aktivirati padobran na visini od 13 kilometara, dok će glavni padobran biti aktiviran na visini oko 6 kilometara.

Potom će helikopter Sikorsky S-92 pokušati uhvatiti prvu fazu rakete kačenjem kuke na padobran, a ako sve prođe prema planu, Rocket Lab će analizirati prvu fazu kako bi ustanovio da li je spremna za još jedno lansiranje. Kompanija je dosad obavila tri uspješna “spašavanja” prve faze rakete Electron iz okeana nakon prethodnih misija.

“Pokušaj hvatanja rakete dok pada na Zemlju nije lagan zadatak, ali pomijeranje granica s ovakvim kompleksnim operacijama je u našoj DNK. Očekujemo da ćemo mnogo naučiti iz ove misije te nastaviti raditi ka konačnom cilju, a to je da Electron postane prva raketa koja se može više puta koristiti za lansiranje malih satelita te da pružimo našim klijentima veće mogućnosti lansiranja”, rekao je direktor i osnivač Rocket Laba Peter Beck.

Kompanija je prvi put testirala hvatanje u zraku u martu 2020. godine kada je puštena prva faza rakete pomoću helikoptera, a drugim je uspješno uhvaćen njen padobran iz prvog pokušaja. Nešto više od dvije godine kasnije, Rocket Lab je konačno spreman da pokuša uhvatiti prvu fazu rakete nakon pravog lansiranja.
Prethodni članakAkademija filmske umjetnosti ubrzala donošenje odluke o sankcijama za Willa Smitha
Naredni članakFIFA poručila: Neće se mijenjati vrijeme trajanja mečeva

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime