Naslovnica Nauka & Tehnologija Rover na Marsu snimio “vrata” uklesana u stijenu na površini planete

Rover na Marsu snimio “vrata” uklesana u stijenu na površini planete

Rover na Marsu snimio
Rover na Marsu snimio "vrata" uklesana u stijenu na površini planete

Fotografija koju je napravio Curiosity rover na Marsu navodno prikazuje nešto što liči na vrata, a snimak je ponovo otvorio debatu o tome da li postoji život na Marsu.

Vjerovanje da inteligentan život postoji na drugim planetama godinama je predmet rasprava, a neki smatraju kako je moguće da vanzemaljski život postoji još negdje u svemiru vodeći se principima vjerojatnoće.

NASA je sprovela mnogo istraživanja u pokušaju da se pronađu tragovi koji određuju da li je postojala ili postoji bilo kakva inteligentna civilizacija na planetama blizu Zemlje.

Ovom prilikom protagonista je Mars zbog nekoliko fotografija snimljenih Mastcam kamerom na Curiosity roveru, koji je na crvenoj planeti više od decenije.

Fotografije su napravljene 7. maja i čini se kako prikazuju vrata savršeno uklesana u stjenovitu površinu planeta. Iako je ovo generiralo iznenađenje na društvenim mrežama i forumima poput Reddita, gdje su ljudi razgovarali o tome da li je fotografija dokaz postojanja vanzemaljaca, NASA je dala naučno objašnjenje zanimljivog fenomena.Naučnici NASA-e navode kako je postojanje “magičnih vrata” kako su ih neki nazvali, rezultat seizmičkih pokreta koji se događaju i na našoj planeti. Eksperti navode kako su zemljotresi na Marsu vrlo česta pojava te da su “vrata” rezultat cijepanja stijene nakon zemljotresa koji se dogodio 4. maja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime