Naslovnica Nauka & Tehnologija “Sauronovo oko” je novi veliki projekat EU, a služit će za posmatranje...

“Sauronovo oko” je novi veliki projekat EU, a služit će za posmatranje potencijalnih prijetnji iz svemira 👁️

0
sauronovo oko

EU želi da bude među vodećima kada je riječ o “svemirskoj trci” i opasnostima koje vrebaju u orbiti zbog toga pristupa građenju sistema za posmatranje svemira koji je nazvan “Sauronovo oko

Europska unija je odlučila da izgradi sopstveni sistem za istraživanje svemira, te uzbunjivanje u slučaju opasnosti ili sumnjivih događaja u Zemljinoj orbiti, piše Deutsche Welle.

“Sopstveni” znači da EU, kada je riječ o svemirskim opasnostima, ne želi više da zavisi od tehnologije, arsenala i raspoloženja Sjedinjenih Američkih Država.

Sauronovo oko
Sauronovo oko prelazi iz fikcije u realnost

Zato se Evropska komisija, prema pisanju njemačkog tabloida “Bild”, obratila prije svega koncernu “Ariannegroup” i njemačkoj firmi za svemirsku tehnologiju OHB iz Bremena. Svaka od njih će biti okosnica rada na jednoj od dvije komponente, odnosno, jednom od dva “oka” za posmatranje svemira, piše jutarnji.hr.

Biće to “Sauronovo oko” i “Odinovo oko“. Sauron je poznat kao mračni vladar iz trilogije “Gospodar prstenova“ čiji je “zaštitni znak“ goruće oko. Firma “Ariannegroup“ koja pravi rakete i satelite, sada bi trebalo da izgradi sistem senzora za napredno korišćenje i posmatranje svemirske situacije – odnosno, na engleskom, “Sensors of Advanced Usage and Reconnaissance of Outerspace situation” ili skraćeno: Sauron.

TELEPORTACIJA između gradova uskoro moguća pomoću 😲 Futuristički portali već postoje u nekim gradovima

Šef “Ariannegroup“ za Njemačku, Pierre Godard, je rekao za “Bild“ da svojim klijentima želi da pruži “kompletnu kartu svemira: Šta tamo leti, gdje, kojom orbitom i kako se ti leteći objekti kreću? Pri tome je važno da se sazna jesu li ti leteći objekti prijateljski nastrojeni – ili ne. Na primjer, radi li se o dijelovima svemirskog otpada?”

Ti senzori bi trebalo da funkcionišu koristeći vještačku inteligenciju, napredne algoritme i laserske zrake, a trebalo bi i da budu u stanju da raspoznaju i najmanje objekte.

Odinovo oko” (Odin je nordijski bog rata) biće sistem za rano identifikovanje balističkih tijela i letećih objekata koji se kreću “hipersoničnom brzinom”. Na primer, nuklearnih raketa Rusije ili Kine.

Riječ je o sistemu od devet teleskopa koji se nalaze na više kontinenata, “umreženih” tako da mogu da “skeniraju čitavo nebo”, kako je to rekao Pierre Godard.

“Svemir je”, prema njegovim rečima, “kritična infrastruktura” i “zbog toga je sada važno posmatranje Zemljine orbite, na primer, da bi se izbegli sudari satelita. To je neka vrsta nadzora prometa radi zaštite evropskih satelita.

Sauronovo oko, kao i Odinovo oko pružaju informacije – nije riječ o borbenim sistemima. Sam čin odbrane od mogućih balističkih projektila će tako ostati stvar pojedinačnih zemalja EU, zaključuje “Bild”, a piše Deutsche Welle.

Prethodni članakAfera Respiratori: Edita Kalajdžić poručila Fadilu Novaliću, “čujte se, šefe, sa Sebijom oko cijena respiratora”
Naredni članakPremijer KS Edin Forto upozorava da je ovo pandemija nevakcinisanih

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime