Naslovnica Nauka Teleskop zabilježio fenomenalan trenutak: Ovo se ne viđa često

Teleskop zabilježio fenomenalan trenutak: Ovo se ne viđa često

Teleskop zabilježio fenomenalan trenutak: Ovo se ne viđa često
Teleskop zabilježio fenomenalan trenutak: Ovo se ne viđa često

Teleskop Gemini North koji se nalazi u okviru opservatorije Gemini snimio je dvije isprepletene galaksije koje bi se mogle spojiti u jednu za nekoliko miliona godina čime je na neki način prikazana i sudbina “našeg” Mliječnog puta.

Teleskop koji je smješten na Havajima uočio je spiralne galaksije u interakciji koje su udaljene oko 60 miliona svjetlosnih godina.

“Galaktički par NGC 4567 i NGC 45689, također poznate kao galaksije leptira upravo su se počele sudarati jer ih gravitacija spaja”, naveli su naučnici.

Prema onome što se zna, galaksije bi trebale za 500 miliona godina završiti svoje spajanje i formirati jednu eliptičnu galaksiju.

“U ovoj ranoj fazi, dva galaktička centra su udaljena 20.000 svjetlosnih godina i svaka galaksija i dalje ima svoj oblik kretanja. Kako se galaksije približavaju, gravitacijske sile će dovesti do brojnih događaja i intenzivnog formiranja zvijezda. Originalne strukture galaksija će se promijeniti i izobličiti”, piše CNN.Slično galaktičko spajanje trebalo bi se dogoditi kada je riječ i o Mliječnom putu koji bi se trebao sudariti s galaksijom Andromeda, našim najvećim i najbližim galaktičkim susjedom.

“Astronomi u NASA-i koristili su teleskop Hubble kako bi predvidjeli kada bi moglo doći do sudara. Procjenjuje se da bi se događaj mogao dogoditi za oko 4 do 5 milijardi godina”, pojašnjava se.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime