Naslovnica Novo Kako produžiti vijek baterije mobitela

Kako produžiti vijek baterije mobitela

0
vijek baterije
vijek baterije

Povodom Dana baterije, koji se obilježava svakog 18. februara, HMD Global, doma Nokia telefona, izdvojio je pet savjeta koji govore kako se brinuti o bateriji na pametnom telefonu odnosno kako da životni vijek baterije bude što duži.

Baterije su ključne komponente našeg svakodnevnog života. Većina elektronskih uređaja na koje se oslanjamo ne bi radila bez baterija – pametni telefoni, laptopi, lampe, daljinski upravljači, satovi… Čak ne bismo mogli pokretati motore automobila bez baterija.

Punjenje baterije

Stalno punjenje telefona do 100 posto kada koristite punjač visokog napona može opteretiti bateriju telefona. Prekidanje punjenja na 80 ili 90 posto je dobra ideja, a idealno bi bilo držati bateriju između 30 i 80 posto. To će produžiti njen vijek trajanja.

Isključite svoju lokaciju

Na Android telefonima možete potpuno isključiti svoju lokaciju/GPS ili blokirati određene aplikacije da prate vašu lokaciju. Pogledajte postavke – aplikacije kako biste provjerili koje aplikacije koriste vašu lokaciju i isključite ih.

Izbjegavajte izlaganje telefona ekstremnim temperaturama

Ekstremno niske temperature mogu brže isprazniti bateriju vašeg telefona. Održavanje telefona na sobnoj temperaturi gdje je to moguće, osigurat će da baterija traje koliko god može.

Napunite telefon tokom dana

Želite li da baterija telefona bude zdrava, punite je tokom dana, a ne preko noći. Kada je telefon ostavljen na punjenju preko noći, baterija će se ponovno početi prazniti. Nakon što nivo napunjenosti padne ispod određenog nivoa koji je postavio proizvođač, ponovno će se početi puniti. U konačnici, to može ubrzati degradaciju baterije, tako da možete na kraju otkriti da vaš telefon završava na 0% puno brže nego kada ste ga kupili. Ako ipak punite telefon noću, pazite da nije prekriven, npr. ispod jastuka, jer to može pregrijati bateriju, što će također s vremenom pogoršati njezine performanse.

Odaberite mod štednje baterije i tamni mod

Funkcije poput Smart Battery Mode na Android uređajima pomažu u očuvanju baterije vašeg telefona, pa ćete ga morati rjeđe puniti. Uključivanje telefona u tamni način također može produžiti trajanje baterije tokom dana, jer je potrebno manje energije da bi zaslon vašeg telefona bio svijetao.

Prethodni članakAubameyang nakon meča saznao da je ispisao historiju
Naredni članakSolarni paneli iznad vodenih kanala u Kaliforniji

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime