Naslovnica Sport Nogomet BH reprezentacija večeras u Zenici dočekuje Gruziju

BH reprezentacija večeras u Zenici dočekuje Gruziju

BH reprezentacija večeras u Zenici dočekuje Gruziju
BH reprezentacija večeras u Zenici dočekuje Gruziju

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će večeras na zeničkom stadionu Bilino Polje dočekati Gruziju u prijateljskom duelu i ujedno prvoj utakmici u 2022. godini.

Nakon katastrofalne 2021. godine u kojoj su Zmajevi upisali samo dvije pobjede iz 13 utakmica, za mart 2022. godine su zakazana dva prijateljska duela sa slabijim rivalima – Gruzijom (25.) i Luksemburgom (29.) u kojima naša selekcija ima ulogu favorita.Suštinski, ni nakon rezultatskih šamara iz 2021. godine pristup selektora Ivayla Peteva se nije promijenio – i dalje se na spisku nalaze isti igrači bez obzira na to igraju li ili ne u svojim klubovima, a posebno je porazna činjenica da ni u prijateljskim duelima ne računa ni na jednog igrača iz Premijer lige BiH.

“Ulazimo u novi ciklus sa ove dvije prijateljske utakmice. Nama nije važno da li su one prijateljske ili kvalifikacione, u svaki meč ulazimo nastojeći da budemo bolji i da napredujemo. Tu je 90% igrača koji su i prošle godine bili tu. To je još jedan pokazatelj da ne dijelimo utakmice na prijateljske i kvalifikacione, već da su nam sve bitne. Smatram da su tu oni koji najviše zaslužuju da budu u reprezentaciji”, ovim riječima je Petev pojasnio način na koji je skrojio spisak.

No, iako se Gruzija čini laganim zalogajem za Zmajeve, na travnjaku Bilinog Polja ih očekuje težak zadatak. I dok je naša selekcija uvezala tri poraza, Gruzijci su u posljednja tri susreta slavili, a jedna od tih pobjeda je stigla protiv najjačeg tima Švedske (2:0).

Solidne rezultate Gruzijci mogu zahvaliti ponajviše selektoru Willyju Sagnolu. Nekadašnji standardni bek Bayerna je Gruziju vodio na 12 utakmica, baš kao i Petev našu selekciju.

Francuz, iako ima znatno lošiji igrački kadar, ostvario je učinak od 4 pobjede, 1 remija i 7 poraza, dok je Petev na skoru 2-5-5. Svi ljubitelji nogometa u BiH se nadaju da će druga godina Petevovog mandata na klupi Zmajeva biti uspješnija od prve, te da će naši reprezentativci imati uspjeha u Ligi nacija.

Našu selekciju bi u prvom susretu protiv Gruzije u historiji trebao predvoditi kapiten Edin Džeko, dok je na drugoj strani najveća zvijezda Khvicha Kvaratskhelia, krilni napadač ruskog Rubina.

Igrači na koje selektor Petev može računati su:

golmani: Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj i Vladan Kovačević;

odbrana: Siniša Saničanin, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Adnan Kovačević, Hrvoje Miličević, Sead Kolašinac, Jusuf Gazibegović, Amar Dedić i Eldar Ćivić;

vezni red: Amir Hadžiahmetović, Rade Krunić, Amer Gojak, Gojko Cimirot, Adi Nalić, Vladan Danilović, Amar Rahmanović, Miroslav Stevanović i Luka Menalo;

napad: Edin Džeko, Ermedin Demirović i Smail Prevljak.

Susret BiH – Gruzija igra se večeras na stadionu Bilino Polje u Zenici s početkom u 20:45 sati.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime