Naslovnica Sport Nogomet Fabregas: Ovo je postala igra robota

Fabregas: Ovo je postala igra robota

Fabregas: Ovo je postala igra robota
Fabregas: Ovo je postala igra robota

Bivši španski reprezentativac i proslavljeni evropski nogometaš Cesc Fabregas u intervjuu za Marcu govorio je o tome koliko se nogomet u posljednjih pet godina promijenio, a on smatra da je ovaj sport danas postao igra “robota”, a ne ljudi.

Fabregas smatra da je najnovija promjena u nogometu počela prije pet godina i da je današnja metodologija zasnovana na automatizmu, odnosno da trener od svojih igrača traži da u svakom trenutku utakmice se tačno zna na kojem mjestu trebaju stajati.

“Nogomet se mnogo promijenio, baš mnogo… Promjena je počela prije nekih pet godina i sada je jasno uočljiva. Imao sam razne trenere, ali nije riječ o jednom ili dvojici, nego o četiri ili pet trenera na kojim sam to vidio. Promjena se dogodila i ostat će tu. Današnja metodologija je zasnovana na automatizmu, a u suštini, sve se svodi na to da vam trener u svakom trenutku govori gdje da dodate loptu i igrači su tačno postavljeni na svoj mjesto. Nogomet je danas igra robota”, rekao je Fabrega.

Dalje je rekao kako su mnogi treneri opsjednuti brojkama za fizičku spremu, što u konačnici ne bi trebalo biti toliko važno. Fabregas kaže da je najbolje trenutke u karijeri imao u trenucima kada nije bio fizički najspremniji i da to ne bi trebao biti glavni parametar.

“Mnogi treneri su opsjednuti brojkama. Ako ne dođete do neke brojke koja se traži, onda niste spremni da igrate, a ako odmarate, onda isto morate imati određene cifre da biste održali nivo. Ponekad sam ‘stara škola’ u tom pogledu, a tokom karijere doživio sam sjajne trenutke do kojih sam došao bez napornih treninga ili sjajne fizičke i psihičke pripreme. Danas misle da, ako ne treniraš, ne možeš biti dobar. Sve je zasnovano na nauci, brojevima i GPS-u”, smatra Fabregas.

Fabregas je trenutno član Monaca, kluba u koji je stigao 2019. godine, a ranije je igrao za Arsenal, Barcelonu i Chelsea.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime