Naslovnica Sport Košarka Kada ponovo igraju košarkaši BiH i šta im je potrebno za prolaz...

Kada ponovo igraju košarkaši BiH i šta im je potrebno za prolaz u nokaut fazu Eurobasketa?

Kada ponovo igraju košarkaši BiH i šta im je potrebno za prolaz u nokaut fazu Eurobasketa?
Kada ponovo igraju košarkaši BiH i šta im je potrebno za prolaz u nokaut fazu Eurobasketa?

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je već tri utakmice na Eurobasketu, a do kraja grupne faze našu selekciju očekuju još dva susreta. Nakon tih mečeva bit će poznato hoće li naši košarkaši kući ili će takmičenje na radost svih nastaviti u nokaut fazi.

Nakon tri odigrane utakmice izabranici Adisa Bećiragića imaju dvije pobjede i jedan poraz te trenutno dijele drugo mjesto na tabeli naše grupe. Isti omjer 2-1 imaju Slovenci i Francuzi koji su večeras savladali Mađarsku teže od očekivanog (78:74). Njemačka je prva sa sve tri pobjede i oni su već ostvarili plasman dalje. Mađari i Litvanci imaju po tri poraza.Budući da će se u narednu fazu (osmina finala) plasirati po četiri najbolje ekipe iz svake grupe, sasvim je jasno da će našem timu za siguran prolazak dalje biti potrebna još barem jedna pobjeda jer u tom slučaju ne mogu nas stići ni Litvanci ni Mađari koji su trenutno bez ijednog trijumfa.

Do kraja grupne faze igramo s Francuskom i Litvanijom, a daleko bitnija za nas je druga utakmica jer smijemo sebi dozvoliti i luksuz poraza od Francuske. Međutim, u tom slučaju bi morali dobiti Litvaniju u posljednjem kolu jer bi u suprotnom Litvanija s eventualne dvije pobjede do kraja grupne faze bila u prednosti u odnosu na nas zbog boljeg međusobnog omjera.

U problemima mogu biti i Slovenci budući da do kraja prvenstva igraju dvije teške utakmice protiv Njemačke i Francuske. U slučaju oba poraza i Slovenije i BiH, Slovenci bi bili ispod nas na tabeli zbog lošijeg međusobnog omjera.

Naravno, postoji još nekoliko opcija, a situacija će biti daleko jasnija nakon što se u utorak odigraju tri utakmice pretposljednjeg kola kada ćemo imati čistu sliku kako naš tim može u osminu finala Evropskog prvenstva,.

Raspored utakmica do kraja grupne faze:

4. kolo:

Bosna i Hercegovina – Francuska (utorak, 14:30)

Mađarska – Litvanija (utorak, 17:15)

Njemačka – Slovenija (utorak, 20:30)

5. kolo:

Bosna i Hercegovina – Litvanija (srijeda, 14:30)

Francuska – Slovenija (srijeda, 17:15)

Mađarska – Njemačka (srijeda, 20:30)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime