Naslovnica Sport Atletika Majka četvero djece istrčala olimpijsku normu

Majka četvero djece istrčala olimpijsku normu

Sare Vaughn
Sare Vaughn

Dok se u Bosni i Hercegovini sportisti često žale na uslove koji su im osigurani za trening i dostizanje svojih maksimalnih kapaciteta, lijep primjer posvećenosti radu dolazi iz Amerike od atletičarke Sare Vaughn, majke četvero djece, supruge i agenta za nekretnine sa punim radnim vremenom.

Ona kao sportista ima nešto bolje uslove za rad od naših, ali koje je ponajviše sama sebi stvorila, jer su u atletici sponzorirani samo oni na top svjetskom nivou. Danas 35-godišnjakinja, Vaughn je dosad bila srednjoprugašica specijalizirana za 1.500 metara, i kao takva je bila učesnica dva svjetska prvenstva. U karijeri joj ipak nedostaje olimpijski nastup. Prošlog ljeta je prateći putem TV ekrana olimpijski maraton u Tokiju osjetila svoju priliku i odlučila postati maratonka.

– Gledala sam nastup Molly Seidel koja je osvojila bronzanu medalju i bila oduševljena i super motivirana – kazala je Sara.

Nakon toga je napravila nevjerovatan transfer sa 1.500 metara na maraton (42.195 metara) u samo četiri mjeseca i u decembru prošle godine pobijedila na maratonu u Sakramentu sa 2:26:53, što je peti najbrži debi jedne Amerikanke. To je ujedno i vrijeme duboko unutar olimpijske norme, ali i rekord staze ovog maratona. Poređenja radi, rekord BiH od 2011. godine drži Lucia Kimani sa 2:34:57.

Sarin trening, uz brigu o porodici i posao sa punim radnim vremenom, uključuje 160 do 170 kilometara trčanja sedmično, što znači rad dva puta dnevno. Tako nešto uklopiti je jako teško, obzirom da sportista uz sve ostale obaveze mora raditi i na oporavku.

– Imam izvrsnu pomoć svoje okoline, prvenstveno supruga, a onda i prijatelja u gradu. Pomažu mi i roditelji prijatelja moje djece – kazala je Sara Vaughn.

Nije ovo izdvojen primjer jer na ovaj način funkcioniše veliki broj svjetskih sportista koji se bave sportovima na margini, neatraktivnim, nefudbalskim, u kojima nema ni približno toliko novca, ali iziskuju i veće ulaganje u trening, trud, disciplinu i posvećenost. U skladu s tim, svaki talentirani sportista u BiH, pogotovo kad su u pitanju individualni sportovi, bi se prije izgovora o uslovima, prvenstveno trebao prvo zapitati kakav je nivo truda koji uložio u svoj razvoj i trening. Koliko je to blizu obimu treninga potrebnom za ozbiljne rezultate?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime