Naslovnica Sport Ibrahim Kalesić (86) iz Tuzle je najstariji aktivni padobranac u Europi

Ibrahim Kalesić (86) iz Tuzle je najstariji aktivni padobranac u Europi

padobranac

Ibrahim Kalesić (86) iz Tuzle je najstariji aktivni padobranac, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Europi, a svoje vještine i umijeće pokazao je na Padobranskom kupu “Para Challenge”, koji je održan proteklog vikenda u Bihaću te je okupio brojne padobrance iz više zemalja.

Iako je u dosadašnjoj karijeri sakupio više od 1.400 skokova, prvi put je u proteklu subotu poletio sa sportskog aerodroma Golubić i potom izveo skok iznad grada na Uni.

“Padobranstvo je moja najveća životna ljubav, a bavim se njime i dalje aktivno isključivo zbog toga što me dobro služi zdravlje. Svake godine idem na zdravstvene preglede, nalazi su mi odlični i ljekari se dive u kakvom sam stanju i formi”, kaže Kalesić za Nezavisne.

Prisjeća se kako je prvi skok padobranom izveo daleke 1951. godine na sportskom aerodromu Jegin lug, nadomak rodne Tuzle, a ljubav prema visinama i ovom adrenalinskom sportu tada ga je potpuno osvojila.

U svojoj višedecenijskoj karijeri bio je učesnik brojnih takmičenja, postao instruktor padobranstva te u svoje najbolje dane oborio dva rekorda u padobranskim skokovima na prostoru ondašnje Jugoslavije.

Prisjeća se kako je u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, tadašnjem Titogradu, skočio sa visine od 5.500 metara, pri čemu je puna dva minuta proveo u vazduhu bez otvaranja padobrana, dok je nešto kasnije, na takmičenju u Tivtu, sa još petoricom kolega skočio na cilj koji je iznosio svega pola metra.

U bogatoj karijeri bilo je puno dogodovština, a u nekim situacijama i život mu je visio o koncu.

Prisjeća se proslave Dana borca u Banovićima, krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je padobranom trebalo da skočiti na stadion gdje se održavala proslava.

“Baš u trenutku kada je trebalo da izvedemo skok, izbilo je takvo nevrijeme da se pilot jedva vratio na aerodrom u Tuzlu. Ja sam prije toga iskočio i vjetar me je podigao kao perce, pa sam, umjesto u Banovićima, završio na Konjuh planini, udaljenoj desetinama kilometara. Zahvaljujući iskustvu, uspio sam se nekako prizemljiti i proći bez povreda, a vojska i policija pronašli su me na planini”, prisjeća se Kalesić ove dogodovštine.

Dodaje kako mu je veliki žal što prije nekoliko godina nije izveo zamišljeni i dugo planirani skok na stadion “Tušanj” povodom obilježavanja 100. godišnjice osnivanja Slobode.

Kaže kako je takav skok izveo kada je slavljena 60. godišnjica kluba, ali da su mu iz Uprave u posljednji čas, iz neobjašnjenih razloga, otkazali skok.

Kolika je Kalesićeva ljubav prema padobranstvu, svjedoči i to što je nedavno osnovao vlastito udruženje te namjerava da obučava mlade u ovom sportu.

Ističe kako ga u ovom trenutku koči nedostatak sredstava, ali da se neće predati.

Aktivan i na biciklu i za volanom

Iako je pregazio polovinu devete decenije, hobi Ibrahima Kalesića je i paraglajding, kojim se, kako ističe, tek nedavno počeo baviti.

Izvanrednu formu održava redovitim hodanjem i biciklizmom, a sem toga, vozi i automobil, pa bi ga se možda moglo svrstati i u najstarije aktivne vozače u Bosni i Hercegovini.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime