Naslovnica Sport Nogomet Neville: Šokiran sam onim što sam vidio u Kataru

Neville: Šokiran sam onim što sam vidio u Kataru

Neville: Šokiran sam onim što sam vidio u Kataru
Neville: Šokiran sam onim što sam vidio u Kataru

Bivši engleski reprezentativac Gary Neville otišao je u Katar i lično se uvjerio u kakvim uslovima žive radnici koji rade na pripremi stadiona za Svjetsko prvenstvo, a nakon svega bio je šokiran prizorima koji su ga zatekli.

Nakon što je posjetio Katar, Neville je u potpunosti promijenio priču i sada na potpuno drugi način gleda na situaciju u ovoj državi, odnosno uslove u kojima radnici žive.


“To su nekakve male kabine u kojima je spavaći dio odvojen šatorom, a unutra je neki ormarić. Kada vidite ogromno bogatstvo u kojem živi ova zemlja i onda vidite kako žive ljudi koji grade stadione i koji se najviše žrtvuju, to jednostavno ne možete vjerovati. To je nejednakost kakvu ne možete ni zamisliti, totalno šokantno! To jednostavno nikome ne može biti dom”, rekao je Neville.

Engleski mediji navode da su građevinski radnici u Kataru plaćeni blizu 270 dolara mjesečno, a da većinu novca šalju svojim porodicama, uglavnom u Indiju, Pakistan, Vijetnam i druge azijske zemlje.”Mene to uznemiruje jer toliko u gradu potrošiš na tanjir paste i kafu. Potpuno nevjerovatno. Ne bih želio da bilo ko koga poznajem, a kamoli član moje porodice živi u takvim uslovima, a nema nikakvog razloga da tako bude jer je Katar prebogata zemlja”, smatra Neville.

Nezavisne organizacije su ranije procijenile da je na gradilištima u Kataru poginulo između 4.000 i 6.500 radnika, ali su to organizatori Svjetskog prvenstva demantovali rekavši da je na gradilištima poginulo samo troje ljudi.

Svjetsko prvenstvo u Kataru će se igrati od 20. novembra do 18. decembra ove godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime