Naslovnica Sport Nogomet Penali odlučili pobjednika: Senegalci su prvaci Afrike

Penali odlučili pobjednika: Senegalci su prvaci Afrike

Senegal
Senegal

Senegalci predvođeni svojom najvećom zvijezdom, Sadiom Maneom, u finale su stigli nakon pobjede nad Burkinom Faso (3:1), dok su na drugoj strani, Maneov klupski kolega iz Liverpula, Mohamed Salah, i egipatsko društvo, izbacili u polufinalu domaći tim Kameruna, i to nakon 120 minuta igre (0:0), te serije penala gdje su se bolje snašli Egipćani.

Podsjetimo, fudbaleri Kameruna, dan ranije, zauzeli su treće mjesto na ovogodišnjem Afričkom kupu nacija na kojem su bili domaćini.

Oni su u susretu za bronzu, u Žaundeu, boljim izvođenjem penala savladali Burkinu Faso s ukupnih 8:6, a tokom utakmice su nadoknadili i zaostatak od 0:3. Burkina Faso je 20-ak minuta prije kraja vodila sa 3:0 golovima, Onane (ag) ali su Bahoken, dvostruki strijelac Abubakar (Aboubakar) uspjeli poravnati na 3:3, pa se pristupilo izvođenju penala gdje su jače nerve imali domaći igrači.

Na stadionu “Olembe” u glavnom gradu Kameruna, Žaundeu, večeras je odigrano finale Afričkog kupa nacija između selekcija Senegala i Egipta.

Trofej najboljih u Africi na kraju su podigli fudbaleri Senegala koji su slavili večeras boljim izvođenjem penala.

Nakon 90 minuta bilo je 0:0, da bi utakmica otišla u produžetke gdje također nije bilo golova.

Već u 6. minuti mogli su Senegalci do 1:0, ali je penal Maneu odbranio egipatski golman Gabaski.

Nakon toga nije prikazana previše kvalitetna utakmica do odmora, Senegalci su imali laganu dominaciju, nešto agilniji i opasniji po gol protivnika bio je Sar, dok je na drugoj strani uglavnom pokušavao zaprijetiti Salah solo prodorima, ali bez uspjeha.

I u nastavku su Senegalci bili agilniji, opasniji, ali do pogotka nisu mogli, dok su se Egipćani na drugoj strani uglavnom oslonili na inidividualni potez Salaha koji je bio odlično markiran.

Nakon 90 minuta također nije bili pobjednika, pa se otišlo u dodatnih pola sata gdje i dalje nismo dobili slavljenike.

Duel su odlučili penali gdje su staloženiji bili Senegalci i osvojili naslov prvaka Afrike.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime