Naslovnica Sport Košarka Počinje nova sezona NBA lige

Počinje nova sezona NBA lige

Počinje nova sezona NBA lige

Večerašnjim duelom između Bostona i Philadelphije u 01:30 sati počinje nova sezona NBA lige, 77. po redu.

Titulu prvaka brani Golden State koji je prošle sezone na krilima čudesnog Stepha Curryja napravio veliko iznenađenje i osvojio četvrtu titulu u osam godina.

Ni ove godine Warriorsi nisu među prvim favoritima, ali kako je legendarni Rudy Tomjanovich rekao – nikada ne potcjenjujte srce šampiona.

I ove godine spisak kandidata za titulu je manje-više isti kao i prošle – Milwaukee, Boston, Brooklyn, LA Clippers, Philadelphia, Denver, Golden State i među tim kandidatima bi trebali tražiti prvaka za sezonu 2022/2023.

Najveći nazadak bi trebali ostvariti košarkaši Utaha koji su ostali bez dva najbolja igrača – Rudy Gobert je otišao u Minnesotu, a Donovan Mitchell u Cleveland, dok je najveća nepoznanica ekipa LA Lakersa koji su ostali sa trojcem James-Davis-Westbrook koji prošle sezone nije napravio rezultate koji su se očekivali od njih.

No, jedno je sigurno što se tiče Lakersa – ukoliko ostane zdrav LeBron James će i zvanično biti okrunjen kao najbolji strijelac u historiji NBA lige.

Da bi srušio Kareema Abdul-Jabbara treba mu još samo 1.326 poena. Kada ove sezone postigne svoj 38.388. poen, LeBron će i zvanično postati Kralj.

Bosna i Hercegovina će ove sezone u NBA ligi imati dva predstavnika i to Jusufa Nurkića u Portlandu i Luku Garzu u Minnesoti.

Ove sezone imat ćemo dvije utakmice van Sjeverne Amerike – 17. decembra u Mexico Cityju između Miamija i San Antonija, te 19. januara u Parizu kada će se sastati Chicago i Detroit.

All-Star vikend je na rasporedu od 17. do 19. februara u Salt Lake Cityju, a ligaški dio sezone se završava 9. aprila.

Play-in turnir se igra od 11. do 14. aprila, a dan kasnije počinje play-off.

Prva utakmica NBA finala će se igrati 1. juna, a prvaka najranije moći ćemo dobiti 9. juna ukoliko neko slavi sa 4-0. Potencijalne 5., 6. i 7. utakmice su 12., 15. i 18. juna iduće godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime