Naslovnica Novo Sportisti BiH bez pomoći države ostvarili najbolje rezultate na Mediteranskim igrama ikad

Sportisti BiH bez pomoći države ostvarili najbolje rezultate na Mediteranskim igrama ikad

Sportisti BiH bez pomoći države ostvarili najbolje rezultate na Mediteranskim igrama ikad
Sportisti BiH bez pomoći države ostvarili najbolje rezultate na Mediteranskim igrama ikad

Svečanom ceremonijom zatvaranja Mediteranskih igara Oran 2022, zvanično su okončane do sada najuspješnije Mediteranske igre za bh. tim i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

Na ovim Igrama učestvovale su 24 države, među njima respektabilne sportske nacije poput Italije, Španije, Turske, Srbije, Hrvatske i drugih s ukupno 4.500 takmičara i trenera.Iako je konkurencija bila izuzetna, dva puta na podijumu zasjala je naša najveća mediteranska zvijezda Lana Pudar koja je osvojila dvije zlatne medalje, prvu na 200 metara i drugu na 100 metara delfin. Naša orka kao najmlađa među svojom konkurencijom oborila je i mediteranski rekord u disciplini 100 metara delfin i na ponos cijele nacije osigurala podizanje bh. zastave i intoniranje bh. himne među 24 zemlje učesnice na ovim Mediteranskim igrama. Za našu Lanu ovo su bile prve Mediteranske igre i predstavljale su samo jednu stepenicu više u njenoj sjajnoj sportskoj karijeri.

Prve medalje na Igrama zabilježili su bh. karatisti i to tri bronzane medalje koje su osvojili Hamza Turulja, Nejra Sipović i Rijad Džuho. Zasigurno je riječ o perspektivnim mladim sportistima od kojih u budućnosti možemo očekivati još bolje rezultate.

Bh. džudo tim nije izostao u odličnim rezultatima te su nas Anđela Samardžić, Toni Miletić i Larisa Cerić obradovali s još tri bronzane medalje. Ukoliko zbrojimo sve osvojene medalje, bh. tim ukupno u svojoj mediteranskoj zbirci posjeduje osam medalja, dvije zlatne i šest bronzanih te su ovo do sada najuspješnije Mediteranske igre za bh. tim i Olimpijski komitet BiH.

“Ne smijemo izostaviti ni ostale članove bh. tima koji možda nisu imali sportske sreće ili usljed povreda nisu mogli ostvariti svoju najbolju izvedbu. Među njima bio je i naš najbolji bacač kugle Mesud Pezer koji je imao odličnu prvu seriju bacanja, a već u drugoj usljed povrede morao da odustane od treće serije. Čak i s povredom i izuzimanjem treće serije bacanja Mesud se našao na četvrtom mjestu. Bacač koplja Dejan Mileusnić bio je vrlo blizu osvajanja medalje, ali je nedostajalo malo sportske sreće te je Dejan u finalnom poretku zauzeo četvrto mjesto”, napominju iz OK BiH.

Bili su tu i odlični nastupi streljačkog tima, taekwondoa, boksa, boćanja, biciklizma, dizanja tegova i gimnastike. Nikola Jovičić u disciplini zračni pištolj ušao je u finale i zauzeo sedmo mjesto. Naš biciklista Vedad Karić odvozio je iznimno zahtjevnu cestovnu trku, dok je naš Andrija Ćorluka u boćanju u disciplini brzinsko izbijanje zauzeo peto mjesto. Naši bokseri su doživjeli veliki sudijsku nepravdu u svojim borbama protiv predstavnika domaćina, ali su to prihvatili kako se to i očekuje na velikim takmičenjima u sportskom duhu. Naš gimnastičar Sergej Malić Čorni zauzeo je 16. mjesto što predstavlja odličan pomak za bh. gimnastiku, dok je naš dizač tegova Dino Smajić svojim nastupom na ovim Igrama oborio šest državnih rekorda.

“Važno je istaći da su ove Igre predstavljale izuzetno težak projekt te da je za njihovu realizaciju izdvojeno je 176.750 KM sredstava, od čega je OK BiH izdvojio 94.000 KM, a ostatak sredstava su izdvojili sportski savezi i klubovi. U ovim Igrama nije bilo učešća državnih organa vlasti te iako su svi članovi bh. tima s ponosom predstavljali svoju državu, to su morali uraditi o svom vlastitom trošku. Olimpijski komitet BiH je uspio svim učesnicima osigurati sportsku opremu te i finansirati odlazak 24 sportista i trenera. Poseban izazov predstavljao je i prijevoz bh. tima na Mediteranske igre. I dok smo gledali kako to rade države u regionu osiguravši za svoje članove tima charter letove, OK BiH je uz velike napore to morao uraditi komercijalnim letovima. Ovim putem OK BiH se zahvaljuje svojim vjernim sponzorima bez čije podrške ove Igre ne bi mogle biti realizovane. Veliko hvala BH Telecom, Lutrija BiH, GB3 – sportska oprema i Sarajevo osiguranje”, dodali su iz Olimpijskog komiteta BiH.

Sport ne bi trebao poznavati granice i ograničenja, ne bi trebao zavisiti od usvajanja državnog budžeta i naposljetku ne bi trebao biti zasnovan samo na zalaganjima pojedinaca jer sportisti su najbolji ambasadori jedne države te kao takvi trebali bi biti i prepoznati ne kao pojedinci već kao predstavnici države.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime