Naslovnica Novo SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o ruskom uplitanju u predsjedničke...

SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore

0
SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore
SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore

Američki State Department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o navodnom ruskom uplitanju u predsjedničke izbore 2016. godine.

State Department traži informacije o Agenciji Internet Research Agency LLC (IRA), Jevgeniju Viktoroviču Prigožinu i povezanim ruskim subjektima i suradnicima zbog njihovog miješanja u američke izbore, saopćio je State Department.

SAD je već nametnuo sankcije pojedincima i subjektima koji su povezani s vođom i finansijerom IRA-e, ruske farme trolova. IRA je firma sa sjedištem u Sankt Peterburgu koja je, prema tvrdnjama američkih funkcionera, bila ključna za ruska nastojanja da se umiješaju u predsjedničke izbore 2016.

State Department dodaje da je Prigožin ruski državljanin koji je finansirao IRA-u, a da je ta agencija započela s operacijama uplitanja u američki politički sistem već 2014, prenosi Hina.

Optužuju da je cilj IRA-e bio da sije razdor.

Američko tužilaštvo istaknulo je kako je IRA preplavila društvene mreže lažnim izvještajima i teorijama zavjere kako bi iskoristila društvene podjele u SAD-u.

Ruska vlada odbacila je optužbe za uplitanje u američki izborni proces.

Odnosi na relaciji Washington – Moskva napeti su posljednjih godina zbog optužbi da je Rusija utjecala na izbore 2016. godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu te zapadnih sankcija nametnutih Rusiji.

Prethodni članakLiz Truss favorit u utrci za novog premijera Velike Britanije
Naredni članakApple: Rekordna dobit od 83 milijarde dolara

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime