Naslovnica Novo SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o ruskom uplitanju u predsjedničke...

SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore

SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore
SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore

Američki State Department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o navodnom ruskom uplitanju u predsjedničke izbore 2016. godine.

State Department traži informacije o Agenciji Internet Research Agency LLC (IRA), Jevgeniju Viktoroviču Prigožinu i povezanim ruskim subjektima i suradnicima zbog njihovog miješanja u američke izbore, saopćio je State Department.

SAD je već nametnuo sankcije pojedincima i subjektima koji su povezani s vođom i finansijerom IRA-e, ruske farme trolova. IRA je firma sa sjedištem u Sankt Peterburgu koja je, prema tvrdnjama američkih funkcionera, bila ključna za ruska nastojanja da se umiješaju u predsjedničke izbore 2016.

State Department dodaje da je Prigožin ruski državljanin koji je finansirao IRA-u, a da je ta agencija započela s operacijama uplitanja u američki politički sistem već 2014, prenosi Hina.

Optužuju da je cilj IRA-e bio da sije razdor.

Američko tužilaštvo istaknulo je kako je IRA preplavila društvene mreže lažnim izvještajima i teorijama zavjere kako bi iskoristila društvene podjele u SAD-u.

Ruska vlada odbacila je optužbe za uplitanje u američki izborni proces.

Odnosi na relaciji Washington – Moskva napeti su posljednjih godina zbog optužbi da je Rusija utjecala na izbore 2016. godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu te zapadnih sankcija nametnutih Rusiji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime