Naslovnica Novo Ukrajini će trebati 750 milijardi dolara za obnovu infrastrukture

Ukrajini će trebati 750 milijardi dolara za obnovu infrastrukture

Ukrajini će trebati 750 milijardi dolara za obnovu infrastrukture
Ukrajini će trebati 750 milijardi dolara za obnovu infrastrukture

Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za trostepeni plan oporavka nakon ruske invazije, rekao je u ponedjeljak ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

Šmigalj je također rekao na konferenciji o oporavku Ukrajine čiji je domaćin Švicarska da je invazija Rusije nanijela preko 100 milijardi dolara direktne štete ukrajinskoj infrastrukturi.

“Danas direktni infrastrukturni gubici Ukrajine iznose preko 100 milijardi dolara“, rekao je on. “Ko će platiti plan obnove, koji se već procjenjuje na 750 milijardi dolara?”, rekao je.

Šmigalj je dodao da ukrajinska vlada vjeruje da bi ključni izvor finansiranja plana oporavka trebala biti imovina zaplijenjena ruskim oligarsima.

Rekao je da ukrajinski plan oporavka ima tri faze. Prva je usmjerena na popravljanje stvari koje su važne za svakodnevni život ljudi kao što je vodosnabdijevanje koje je u toku.

Dalje, komponenta “brzog oporavka” koja će biti pokrenuta čim se borbe završe, uključujući privremeni smještaj, bolnice i škole. Na kraju faza koja ima za cilj transformaciju zemlje na duži rok.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime